top of page

Beter-slapen-tips


Vorige week in het nieuws: Belgen zijn kampioen in gebruik van slaappillen...

Elke dag worden er zo’n 1,2 miljoen slaap- en kalmeerpillen verkocht. Daarmee zit België bij de grootste gebruikers wereldwijd, en dat al jarenlang.

Uiteraard zijn er mensen die echt nood hebben aan dergelijke medicatie, maar al te vaak wordt er te snel en te lang gebruik van gemaakt, zonder dat er alternatieven geboden worden.

Voor bijna elk symptoom is er wel een pilletje en mensen willen zo snel mogelijk van hun klachten af. En een pilletje nemen is eenvoudiger en sneller dan op zoek gaan naar de oorzaken van hun probleem en naar andere oplossingen, die wat meer discipline en tijd vragen. Wat zijn de alternatieven?

TIP 1: Uit je denken, In je lichaam

Kalenzo: “Zelf heb ik vele jaren geleden slaapproblemen gehad en 6 maanden aan een stuk bijna niet kunnen slapen. Dat was voor mij een hel. Ik voelde me helemaal uitgeput. Via therapie ben ik erachter gekomen dat ik mijn lichaam verwaarloosd had en dat ik tot dan toe vooral in mijn angstgedachten leefde. Ik was wel heel sportief, waardoor ik mij kon uitleven. Ik luisterde niet echt naar mijn lichaam, ik gebruikte het … tot het op was. Dat alles was voor mijn lichaam heel onveilig waardoor het heel gespannen was. Ook mijn denken zat vol angst en twijfel en mijn zelfvertrouwen stond op een heel laag pitje.

Dan ben ik bewuster mijn lichaam gaan voelen en dat was voor mij de grote doorbraak. Ik leerde hoe mijn lichaam een bron van vreugde kon zijn. Langzaamaan kon ik weer beter slapen. Ik was heel blij en voelde mij energieker en gelukkiger worden. Nu, 10 jaar later kan ik nog steeds als een roos slapen.”

Een eerste tip is dus: leer je gedachten en emoties loslaten door meer voeling te krijgen met je lichaam. Een goede manier om meer voeling te krijgen met je lichaam is yoga beoefenen of dansen. Ook mindfulness geeft aandacht aan het voelen van het lichaam.

Een mooie oefening, die vele mensen helpt om beter in te slapen, is de Bodyscan.

De oefening bestaat erin dat je je aandacht steeds focust op een ander lichaamsdeel en tijd neemt om de verschillende delen te voelen. Dit gaat van je tenen tot helemaal aan je kruin. Als een soort scan die je lichaam van top tot teen scant met je aandacht.

Een extra tip is om voor het slapengaan eerst je hoofd op te kuisen, door je zorgen en taken op te schrijven, waarbij je grotere taken uitsplitst over kleinere deeltaken (de salami-techniek).

TIP 2: Verminder stress

Stress, spanning en piekeren verlagen de kwaliteit van je slaap.

Eén van de meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen is een teveel aan cortisol (stresshormoon) in het bloed. En slapeloosheid leidt tot een verminderd vermogen om het cortisol hormoon af te breken, wat leidt tot toename van cortisol, wat leidt tot slapeloosheid, etc….

Kalenzo: "In mijn slapeloze periode zat mijn lichaam inderdaad ook vol cortisol. M.a.w. mijn lichaam kreeg continue het bericht dat het in gevaar was door mijn emotionele stress. Met als gevolg dat er nog meer spanning kwam in mijn lichaam wat onbewust nog meer denkbeeldig gevaar veroorzaakte. Een vicieuze cirkel." Wat kan je nu doen om deze vicieuze cirkel te doorbreken?

  • Zorg voor voldoende ontlading van stress overdag: neem adempauzes, maak een wandeling, doe een relaxatie-oefening, laat je eens masseren, doe aan yoga en andere rustige en bewuste lichaamsbeweging...

  • Zorg voor voldoende balans tussen inspanning en ontspanning in je leven.

  • Doe dingen die je graag doet en waar je energie van krijgt en bouw energievretende activiteiten af of laat ze uitbesteden.

  • Schrijf even in je dagboek. Schrijf niet alleen op wat je bezighoudt, maar ook waar je momenteel het meest dankbaar voor bent.

  • Gebruik het laatste halfuur voor het slapengaan om tot rust te komen: ademhalings- of ontspanningsoefeningen, yoga, meditatie, naar rustige muziek luisteren... zorg hierbij voor een zekere routine, ze bereiden je voor op je slaap. Doe geen zware inspanningen meer, vermijd zware maaltijden en schermen van tablets, televisies, laptops en smartphones.​

TIP 3: Zoek de oorzaak

Wil je op lange termijn je slaapproblemen oplossen, dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak ervan. Is het stress? Wat is dan de oorzaak van jouw stress?

Dit vraagt tijd en moed omdat je naar jezelf gaat kijken en soms in contact komt met emoties die je liever niet voelt. Maar loslaten begint met bewust kijken naar en toelaten wat er is.

Het is een zoekproces waarbij je best wat hulp van een coach kunt gebruiken. De oorzaken zijn meestal onbewust en kunnen in een heel ver verleden liggen.

Ook een aurareading en healing kunnen hierbij helpen.

Kalenzo: "Toen ik naar mijn eerste aurareading ging, kreeg ik meer inzicht in mezelf dan in jaren therapie. In therapie leerde ik bijvoorbeeld hoe ik me voelde, wat vaak heel confronterend was. In de Aurareading begreep ik onder andere dat ik een mengeling van allerlei gevoelens was. Ik kreeg ook inzicht in de oorzaken van mijn problemen en vooral hoe ik ermee kon omgaan. En dat gaf me veel rust. Iets waar ik nog steeds heel dankbaar voor ben."

Wat is jouw gouden tip?

Er zijn uiteraard nog héél veel tips om op een natuurlijke manier beter te slapen.

Wat zijn jouw tips? Wat helpt jou om beter in te slapen of door te slapen?

Deel jouw gouden tips hieronder in de commentaar en help anderen misschien hierdoor beter slapen!

Sharing is caring :-)

bottom of page