top of page

Het begon met mindfulness...


Een gevoel van vrijheid

In 2010 volgde ik mijn eerste Mindfulness training en sindsdien is deze manier van aandachtig leven een tweede natuur geworden. Dankzij het beoefenen van deze inzichtsmeditatie leerde ik mezelf beter kennen. Ik leerde mijn lichaam, gedachten en emoties observeren waardoor ik me er niet meer zo mee vereenzelvigde en mij bijgevolg minder liet meeslepen erdoor. Bijgevolg ging ik minder piekeren en had ik minder negatieve gedachtespiralen.

En ik leerde ook een waaier aan emoties kennen. Wat een rijke gevoelswereld ging er voor mij open! Het resultaat was dat ik meer kon voelen wat wel en niet bij mij paste en bewustere keuzes kon maken. Die gedachte volg ik wel, die volg ik niet... Dat gaf een enorm gevoel van vrijheid!

En toch miste ik iets bij Mindfulness

In mijn jeugd heb ik altijd iets van dans gedaan, van kunstschaatsen, jazz ballet tot aerobics. Ik genoot ervan om te bewegen en mijn lichaam te trainen. Na mijn studententijd ben ik daarmee gestopt wegens tijdsgebrek. En ik miste die lichaamsbeweging.

In de mindfulnesstraining wordt er wel een stukje mindful yoga gegeven, maar dat is heel miniem.

Mindfulness is vooral zittend of liggend mediteren met de bedoeling je aandacht naar binnen te richten. Dat is fantastisch, maar ik vind het lichamelijk aspect minstens even belangrijk. Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Dus voor een optimale zelfzorg is het belangrijk om beide te verzorgen.

Vanuit mijn zoektocht om op een bewuste, gezonde manier aan lichaamsbeweging te doen ben ik met yoga begonnen. Ik heb verschillende yogastijlen uitgeprobeerd en vond bij Hatha Yoga de meeste voldoening.

Het eigenlijke doel van Hatha Yoga is om lange tijd in een meditatiehouding te kunnen zitten zonder ongemak in je lichaam te ervaren. De houdingen dienen dus om je lichaam voor te bereiden op meditatie zodat je ongestoord en comfortabel in een houding kunt blijven zitten. Als je spanningen in je lichaam voelt, worden je gedachten te vaak afgeleid en lukt het niet zo goed om te mediteren.

Daarom worden de meeste yogalessen afgesloten met een meditatie. Je keert je aandacht naar binnen en observeert wat er in jezelf omgaat. Op die manier krijg je ook heel goed inzicht in jezelf en leer je jezelf beter kennen.

Yoga en mindfulness gaan voor mij hand in hand. Lichaamsbeweging zonder aandacht voor je lichaam is puur 'doen' en gevaarlijk omdat je dan vaak over je grenzen gaat. Je wil 'alweer' iets presteren, je grenzen verleggen en de lat steeds hoger leggen. Bij yoga gaat het niet om 'presteren' en 'doen'. Dat doen we al genoeg in ons leven. Het gaat om aandacht geven aan je lichaam, je grenzen verkennen en eventueel langzaam je grenzen stretchen...

En mediteren met een gespannen en pijnlijk lichaam is natuurlijk ook niet aangenaam.

Yoga is voor mij daarom de perfecte combinatie van Mindfulness (meditatie) en lichaamsbeweging. Ook de houdingen of asana's worden op een bewuste, bijna meditatieve manier uitgevoerd, met heel veel aandacht voor wat je voelt in je lichaam, voor je eigen grenzen en ook voor wat er in jezelf opkomt aan gedachten en emoties. Het is dus Mindfulness in beweging!

Mindfulness in beweging

Als je yogahoudingen met aandacht doet breng je automatisch lichaam en geest samen. Door met je aandacht bij je lichaam te blijven kan je niet tegelijk piekeren of denken aan wat je nog allemaal moet doen. Dit brengt rust en harmonie.

Door yoga te beoefenen op de mat, leer je jezelf accepteren zoals je bent, zonder te vechten of te vluchten voor wat je ervaart. Je leert je eigen grenzen respecteren, mild zijn voor jezelf en soms ook grenzen verleggen. Je leert vooral luisteren naar je lichaam.

Deze vaardigheden kan je na de yogales meenemen en toepassen in je dagelijks leven. Daar vindt namelijke de échte yogabeoefening plaats. Zoals je omgaat met de uitdagingen op de yogamat, kan je omgaan met de uitdagingen in het leven.

Wat is yoga nog meer?

Yoga is nog meer dan houdingen en meditatie. Ook wordt er gebruik gemaakt van verschillende ademhalingstechnieken (Pranayama) voor het reguleren van de ademhaling, het geven van energie en verkoeling.

Je leert hierbij het verschil tussen de buikademhaling en borstademhaling. Als je aan de slag gaat met gevorderde pranayama technieken leer je ook om verschillende ratio’s toe te passen binnen je adem en je adem een aantal ogenblikken te pauzeren. Zowel na de inademing als na de uitademing.

Meer over dit boeiend thema in een latere blog...

7 Yoga ontspanningsoefeningen bij stress

1. KINDHOUDING

Een van de ontspanningsoefeningen die uitstekend werkt om zowel lichaam én geest te ontspannen, is de kindhouding.

Of je nu ervaring hebt met Yoga of helemaal niet, deze houding kan iedereen.

De Kindhouding stretcht de rug op een hele rustige manier waardoor er ontspanning ontstaat door heel het lichaam. Bij elke uitademing voel je de achterkant van het lichaam wat meer richting de grond ontspannen.

  • Kom op je knieën zitten, spreid de knieën lichtjes zodat de buik meer plaats heeft en breng je zitvlak naar de hielen toe.

  • Buig de romp voorover, plaats het voorhoofd op de mat en leg je handen naast je neer.

  • Adem door de neus en probeer de adem in het bekken te voelen.

  • Blijf in deze houding zo lang als je prettig vindt.

2. KNIEËN NAAR DE BORST

Dit is een van de Yoga ontspanningsoefeningen bij stress die je op je rug uitvoert.

Deze oefening zorgt voor een lichte stretch van de onderrug.

Doordat je buik in contact is met de bovenbenen worden ook de buikorganen gemasseerd wat de doorbloeding stimuleert.

  • Kom op je rug liggen en breng de knieën naar de borst.

  • Pak met de handen de knieën vast, of strengel de vingers in elkaar.

  • Sluit de ogen. Je hoofd en schouders blijven op de grond liggen.

  • Adem diep in het bekken en blijf zo lang in de houding als je prettig vindt.

3. LIGGENDE TWIST

Stressklachten komen vaak tot uiting in de rug en nek. Ontspanningsoefeningen bij stress zijn er daarom vooral op gericht om ook daar spanningen te verminderen. Een heerlijke manier om dat te doen is een liggende twist.