top of page

Hou jij ook zo van wachten? (deel 1)


De meeste mensen vinden het niet zo aangenaam om te wachten. Nochtans zijn er vele momenten waarop we moeten wachten: aan de kassa, voor een rood licht, als de computer opstart, als we iemand opbellen, aan de bushalte, op onze afspraak, in de wachtzaal...

En als het niet snel genoeg vooruit gaat, omdat dat oude dametje aan de kassa al haar centjes aan het tellen is, of omdat de bus alweer te laat is, dan worden we geïrriteerd en gestresseerd. We hebben het gevoel dat we onze tijd staan te verliezen.

Maar win je tijd als je je opjaagt en gestresseerd geraakt?

Ik vrees van niet...

Integendeel, het lijkt nog langer te duren.

Wel, het kan ook anders. Sinds ik Mindfulness beoefen, vind ik het niet meer zo vervelend als vroeger om ergens te moeten wachten. Ik jaag me er in elk geval niet meer over op. Ik maak van deze wachtmomenten gebruik om kleine ontspanningsoefeningen te doen. Het zijn eenvoudige oefeningen die je overal ongemerkt kunt doen. Het resultaat is dat ik er rustiger van word en dat de tijd sneller vooruit lijkt te gaan. Voor ik het goed besef is de wachttijd over. En een hoop stress gespaard!

In de plaats van de volgende keer dat je ergens moet wachten onmiddellijk je smartphone te checken, probeer eens één van de volgende oefeningen.

7 ontspanningsoefeningen die je kan doen tijdens het wachten

1. DE BODYSCAN

De Bodyscan is een van de meest favoriete meditaties bij deelnemers van onze workshops. Zoals de naam doet vermoeden scan je je lichaam van je kruin tot je tenen. Bij elk deel van je lichaam merk je op hoe het zich voelt.

Een Bodyscan meditatie kan je liggend, zittend of staand doen. Liggend kan de oefening heel aangenaam zijn voor het slapen gaan. Het is een goede manier om spanning in het lichaam te lokaliseren. Je bent heel bewust bezig met je lichaam en je speurt als het ware naar elke disbalans.

Deze oefening kan je dus heel gemakkelijk toepassen als je ergens zit of staat te wachten. Misschien laat je zelfs iemand voorgaan aan de kassa.

  • Je begint met de tenen van je linkervoet en gaat langzaam via de voet en het been omhoog, waarbij je ondertussen de gewaarwordingen voelt.

  • Vanuit het bekken ga je naar de tenen van je rechtervoet en vervolgens via de rechtervoet en het rechterbeen weer naar het bekken.

  • Vandaar reis je met je aandacht door het bovenlichaam, via de onderrug en de buik, de rug, de borstkas en de schouders.

  • Vervolgens ga je naar de vingers van de beide handen, waarna je je aandacht tegelijkertijd via beide armen weer naar de schouders laten gaan.

  • Vervolgens reis je door de nek en de keel, en ten slotte door alle gebieden van het gezicht, het achterhoofd en de kruin.

2. JE ADEMRITME

Een ademhalingsoefening die je gemakkelijk overal kunt toepassen is ratio-ademen. En dan met name 1:2 ratio. Of met andere woorden: je maakt de uitademing dubbel zo lang als je inademing.

Dit zorgt er ten eerste voor dat je gedachten niet door blijven razen. Je aandacht is immers bij je ademhaling. En die is rustig.

En doordat de ademhaling rustig is, kalmeert dit ook je zenuwstelsel. Je schakelt over van stress naar ontspanning.

De oefening is super effectief en ontzettend simpel. Zo wordt in de file staan nog aangenaam!

.

Geloof je het niet? Probeer dan eens het omgekeerde: dubbel zo lang in- als uitademen. Je merkt snel het effect. Maar pas op voor hyperventilatie en duizeligheid!

3. DANKBAARHEIDSOEFENING

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat onze hersenen veel meer gericht zijn op negatieve dan op positieve ervaringen. En dat we negatieve ervaringen veel langer onthouden. In de psychologie spreekt men van 'negativity bias'.

Dat is evolutionair zo gegroeid omdat we als primitieve mens vooral alert moesten zijn voor gevaar. Het was eten of opgegeten worden. En onze hersenen zijn nog steeds afgestemd op overleving. Maar daardoor wordt genieten heel moeilijk en dat maakt wel niet gelukkig of vreugdevol.

Om vreugdevoller door het leven te gaan is het belangrijk om meer aandacht te hebben voor wat positief is, wat wél goed loopt en waarvoor we waardering en dankbaarheid kunnen voelen. En dat kunnen heel gewone dingen zijn die je misschien vanzelfsprekend bent gaan vinden. Door daar aandacht aan te geven, krijgen we in ons dagelijks leven meer en meer oog voor kleine geluksmomentjes, voor de mooie dingen rondom ons, waardoor we meer genieten van het leven.

Hieronder een beetje inspiratie:

Een gezond lichaam, het hebben van je lichaam, je stem, je zintuigen, je gezin, je jeugd, deze menselijke ervaring, de taal/talen die je spreekt, het land waar je woont, je woning, alles wat je hebt of het nu veel is of weinig, je auto, fiets, scooter, het openbaar vervoer, de mogelijkheid tot reizen…

De baan die je hebt, dat je je eigen inkomen hebt, of je uitkering, een mooie ervaring tijdens deze week, de zon die schijnt, dat vandaag weer een nieuwe dag begint, voor je innerlijke kracht, voor de mensen om je heen, welke mensen in het bijzonder, voor je relatie(s), je ouders, broers en of zussen, je levenspartner, of dat je vrijgezel bent, voor je kinderen, voor de vrijheid die je hebt, dat je keuze hebt…

Dankbaar voor deze dag, intenties van deze dag, de mogelijkheden die het leven je geeft, dankbaar voor wie je bent, het kiezen voor jezelf, inspiratie, voor het internet, een bepaald boek, mensen die op je pad zijn gekomen, het nemen van tijd voor jezelf.

Dankbaar dat je een relatie kunt aangaan, dat je er voor een ander kunt zijn, voor de kleding die je draagt, de persoonlijke zorg die je jezelf geeft, dat je met bewustzijn bezig bent, dat jij verantwoordelijkheid neemt voor je leven, dat alles tijdelijk is … en nog veel meer.

Waar ben jij dankbaar voor?

Als je elke dag minstens 10 dingen opnoemt waarvoor je dankbaar bent, dan zal je vanzelf de kleine dingen in je leven leren waarderen en krijg je meer aandacht voor het positieve, wat je veerkracht en geluk zal ondersteunen. Je kan dit doen voor het slapengaan, of telkens als je ergens lang moet aanschuiven of wachten. Leg daarbij een hand op je hart of focus gewoon je aandacht op je hartstreek.

Dankbaarheidsritueel ...

Je kan het ook samen met je partner of kinderen doen! Kalenzo en ik vertellen elkaar elke avond voor het slapengaan waarvoor we dankbaar zijn die dag. Een mooi ritueel!

In de volgende blog volgen de andere 4 ontspanningsoefeningen.

Wat doe jij als je aan de kassa staat te wachten?

Laat het ons weten in de reacties hieronder!

bottom of page