top of page

Grenzen stellen: Hoe compassievol 'nee' zeggen?


Herken je je hierin? Je zegt vaak 'ja' tegen anderen en hebt daar achteraf spijt van? Je bent ervan overtuigd dat je anderen moet helpen en vaak moet geven om te krijgen.

Je bent niet de enige!

Veel mensen geloven dat ze ten koste van hun eigen gevoelens en behoeften aardig en behulpzaam moeten zijn om liefde en waardering waardig te zijn. Dit klopt natuurlijk niet en bovendien is het een onmogelijke opdracht. Als je geeft om te ontvangen, word je vaak boos na een tijd en creëer je ongezonde grenzen thuis en op het werk.

Compassievolle grenzen stellen

Een compassievolle grens stellen betekent dat je elk moeilijkheid die je voelt met compassie benadert en luistert naar de onderliggende behoefte. Wanneer een grens wordt overschreden, voel je vaak meteen boosheid. Boosheid dient om je te beschermen en vertelt je dat je je grens moet herstellen om weer in harmonie te komen. Wat zijn tekenen dat je geen compassievolle grenzen stelt?

 • Je zegt 'ja', terwijl je eigenlijk 'nee' wilt zeggen.

 • De problemen van anderen worden jouw prioriteiten.

 • Je verwaarloost belangrijke problemen thuis of op je werk.

 • Je hebt fysieke problemen omdat je aandacht steeds naar buiten gericht is en je niet luistert naar je eigen behoeften zoals slaap, meditatie, beweging, pauzes nemen enz.

 • Je accepteert misbruik in je relaties.

 • Je bent overdreven verontschuldigend en zegt niet wat je echt voelt en nodig hebt.

Boosheid en grenzen stellen zijn duidelijk met elkaar verbonden. Boosheid is een van de emoties die we voelen wanneer we een dreiging ervaren. Wanneer je word bedreigd, geeft je lichaam een aantal hormonen af, waardoor je wordt klaargemaakt om te reageren door je hartslag en bloeddruk te verhogen en je focus te verkleinen om te vechten, te vluchten of te bevriezen.

Een gezondere reactie op moeilijkheden

Velen van ons hebben automatische reacties ontwikkeld op moeilijke situaties . Hoe vaker je op een dezelfde manier reageert, hoe sterker de onderliggende neurale paden worden, en dus hoe moeilijker het is om je initiële reactie te veranderen wanneer je iets als bedreigend ervaart. Een regelmatige meditatieoefening kan je echter helpen om te pauzeren voordat je reageert en al je gevoelens en behoeften te onderzoeken.

Boosheid is een gevoel waar ik in mijn leven niet genoeg ruimte voor heb gemaakt. Uiteindelijk barstte het echter uit op manieren die pijnlijk waren voor mijzelf en anderen omdat ik mijn boosheid niet toeliet er te zijn. Als je jezelf niet toestaat ​​jouw boosheid te voelen met vriendelijkheid en acceptatie, kan je geen gezonde grenzen creëren en dit kan grote schade aan jezelf en anderen berokkenen door je woorden en daden.

In 5 stappen compassievol grenzen stellen

1. Stem af op jezelf wanneer je voelt dat een grens is overschreden.

Welke lichamelijke gewaarwordingen voel je?

Welke emoties zijn er aanwezig?

2. Benader je emoties met vriendelijkheid.

Om bij het moeilijke gevoel van boosheid te blijven, kan je er met een vriendelijke en accepterende toon mee te praten. "Boosheid, ik waardeer dat je me erop wijst dat mijn grenzen zijn overschreden en dat je me wil beschermen." Je kan bijvoorbeeld zoiets tegen jezelf zeggen om je te kalmeren als je eigenlijk het gevoel van boosheid zou willen wegduwen.

3. Onderzoek welke behoeftes onderliggend zijn.

Wanneer je boosheid voelt, er met aandacht kan naar kijken en erbij blijven, kan je op een open en nieuwsgierige manier vragen: "Wat moet worden beschermd? Wat moet worden hersteld? "

4. Erken je compassievolle grens.

Wat heb je écht nodig? Misschien heb je nood aan meer veiligheid of een rustiger en meer respectvolle manier van communiceren.

5. Communiceer je compassievolle grens.

 • Begin met het goede : - Ik waardeer hoeveel je hebt bijgedragen aan het team. - Ik koester onze vriendschap en waardeer hoeveel je me altijd hebt verzorgd en me hebt gesteund. - Ik vind het leuk om met je samen te werken en de initiatieven van ons team te ondersteunen.

 • Wees direct en specifiek. - Ik zou graag zien dat we een effectievere manier vinden om te communiceren.

 • Leid met compassie. - Ik begrijp dat je veel deadlines hebt. Ik ben hier om je te helpen. Dit is wat ik wil: als je iets hebt dat dringend is, stuur me dan een e-mail met wat het is, wat je nodig hebt en de tijd waarbinnen je een antwoord wilt. Ik wil niet de hele dag door korte, onduidelijke sms'en van je ontvangen omdat ik me dan geschrokken en uit balans voel en niet weet hoe ik meteen moet reageren. Dit zorgt voor minder efficiëntie voor ons beiden.

 • Denk aan de andere. Vraag naar het standpunt van de andere persoon: - Ben je hier mee akkoord? - Heb je nog een suggestie die beter voor je zou werken?

 • Laat het resultaat los Je krijgt misschien niet wat je wilt, maar het is belangrijk dat je op een vriendelijke manier zegt wat belangrijk is voor jou. Als je niet opkomt voor de waarheid, blijven je grenzen geschonden worden en ben je niet compassievol met jezelf of de ander.

Boosheid, wanneer het kanaliseerbaar is, kan gezonde grenzen stellen zonder de grenzen van anderen te negeren. Dit is leven met een moedig en compassievol hart en onze wereld heeft hier veel meer van nodig!

bottom of page