top of page

Ongelukkig? Creëer je eigen geluk!


Denk je dat je geluk of vreugde moet ervaren om dankbaar te kunnen zijn?

Het is juist andersom, dankbaar zijn maakt je gelukkiger!

Met een houding van dankbaarheid kies je er bewust voor aandacht te schenken aan al het mooie dat je hebt, meemaakt en blij van wordt. Uiteraard is het leven niet altijd rozengeur en maneschijn, maar er zijn altijd dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Voor je gezin, je vrienden, een zonnige dag, je gezondheid, een lekkere maaltijd, een onverwachte glimlach, een luisterend oor, je beste vriend(in), een nieuw inzicht, een prachtige wolkenlucht, muziek die je raakt of een speciaal moment. Zelfs als je door een moeilijke periode gaat, kun je nog dankbaar zijn voor de kansen die je krijgt.

Dankbaarheid creëert geluk

Dankbaarheid is een gevoel van vreugde, verwondering, in het nu zijn, waardering … Dankbaarheid is ook dingen niet als vanzelfsprekend zien, een vorm van mindfulness en een manier om om te gaan met lastige gebeurtenissen in het leven.

Als je bewust aandacht geeft aan je ‘zegeningen’, is de kans groot dat je niet tegelijkertijd negatieve gedachten en gevoelens zult ervaren. En het zijn net deze negatieve gedachten en gevoelens die ons lichaam in een permanente stresssituatie brengen aangezien onze hersenen geen onderscheid kunnen maken tussen gedachten en realiteit.

Dus, hoe vaker je dankbaarheid uit, hoe minder negatieve gedachten je hebt. Je energie wordt erdoor opgeladen en je zelfappreciatie en zelfvertrouwen nemen toe.

Dankbaar zijn verruimt ook je blik. Je kunt je problemen meer vanop een afstand bekijken en kunt je meer focussen op kansen en mogelijkheden in plaats van beperkingen. En het versterkt je sociale contacten. Je beseft namelijk bewuster hoe belangrijk sommige mensen voor je zijn, waardoor je meer verbinding zult zoeken. En daarmee stimuleer je ook anderen tot meer dankbaarheid.

Wat je uitstraalt, krijg je terug. Je hele omgeving wordt op die manier positiever.

Meer en meer wetenschappelijk onderzoek tonen aan dat dankbare mensen gelukkiger, optimistischer en gezonder zijn.

Een 8 jaar durend onderzoek van Emmons (UC Davis Psychology) heeft aangetoond dat dankbaarheid zorgt voor:

  • Betere gezondheid en slaap

  • Hoger enthousiasme en alertheid

  • Meer energie, optimisme en positivisme

  • Grotere verbondenheid met anderen

  • Bereiken van persoonlijke doelen

ABC News deed verslag van een aantal wetenschappelijke onderzoeken waaruit bleek dat dankbaarheid werkelijk meetbare positieve effecten heeft op verschillende systemen en hormonen in het lichaam. Bijvoorbeeld op neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor je stemming zoals serotonine. Op geslachtshormonen als testosteron. Op oxytocine, ook wel ons ‘knuffelhormoon’ genoemd. Op neurotransmitters die zorgen voor geluksgevoelens zoals dopamine. Ook op cortisol, de stresshormonen. Ook heeft het een meetbaar positieve invloed op het immuunsysteem en ontstekingen, op de bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Ook zorgt het er zelfs voor dat je sneller in slaap valt, beter slaapt en energieker wakker wordt, aldus onderzoek gepubliceerd in 2009. Hiervoor is het goed als je vlak voor het slapen gaan bedenkt en opschrijft waar je allemaal dankbaar voor bent.

Kortom, dankbaarheid brengt op allerlei vlakken meer geluk.

Halfvol of halfleeg. Wat kies jij?

Dankbaar zijn is een kwestie van mindset. Zie je wat er wel is of wat er niet is?

Van nature is ons brein helaas meer geneigd om te focussen op wat fout gaat. Daar is een evolutionaire verklaring voor. Om te kunnen overleven was het in de oertijd belangrijk om gevaar te herkennen. Eén klein foutje kon de dood betekenen. Dus hoe meer je gefocust was op gevaar, hoe groter je kans om te overleven.

Bij de hedendaagse mens zijn problemen zelden levensbedreigend en heeft die focus op gevaar nog weinig nut.

Maar toch doen we het vaak, met als gevolg dat we voorbij gaan aan de positieve dingen in ons leven. We zien ze niet eens of nemen ze voor vanzelfsprekend aan. Daar word je niet gelukkig van!

Je hersenen kunnen echter leren om nieuwe verbindingswegen aan te leggen, de zogenaamde ‘neuroplasticiteit’. Door regelmatige oefening kun je je hersenen 'herprogrammeren' en nieuwe verbindingen aanleggen. Als je van dankbaarheid een dagelijkse gewoonte maakt, train je je brein om continue op zoek te gaan naar mooie ervaringen. En hoe bewuster je bent van het mooie in je leven, hoe vaker je dat geluksgevoel zult ervaren en hoe meer je positieve dingen aantrekt. Alles wat je aandacht geeft, groeit!

Wat begint als een bewuste oefening, verandert in een dankbare levenshouding die je energie en geluk geeft. Jij kunt zelf bepalen hoe je in het leven staat. Als je focust op wat je niet hebt, zul je nooit genoeg hebben. Focus je op wat je allemaal wel hebt, dan zul je altijd meer krijgen. Het is belangrijk dat je een attitude of gratitude ontwikkelt. Maak er een gewoonte van om regelmatig tot jezelf te komen en dankbaar te zijn.

Kies ervoor om dankbaarheid een plek in je leven te geven. Besteed er dagelijks aandacht aan, vooral als het even wat minder gaat.

Het gaat hier zowel over dankbaarheid voor het leven en de dingen die je overkomen als dankbaarheid voor jezelf en anderen.

5 tips om dankbaarheid te beoefenen

1. Uit je dankbaarheid naar anderen.

Vertel wat je in iemand waardeert en wat hij of zij voor je betekent. Of schrijf ze een brief, die je opstuurt of persoonlijk voorleest.​ Door je dankbaarheid uit te spreken naar anderen toe, leer je hen ook wat jou pleziert en kunnen ze dit vaker doen. Daarom is het zo belangrijk om je dankbaarheid ook effectief regelmatig te benoemen.

2. Dankbaarheidsdagboek

Het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek is één van de beste manieren om je geluk te vergroten. Kies een vast moment uit om te schrijven over de geschenken, de vriendelijke gebaren, de leuke verrassingen en de fijne momenten van elke dag, en over de dingen die je meer in het algemeen plezier geven in het leven. Je vrienden, familie, geliefde, ...

Van welke geschenken heb je genoten die je de dag ervoor misschien als vanzelfsprekend vond? Zonneschijn, een gezond lichaam, je werk, je douche, ...

Wees zo specifiek mogelijk. Dus in plaats van te schrijven: 'Ik ben dankbaar voor mijn kat, ' zou je kunnen zeggen: 'Ik ben dankbaar voor de manier waarop mijn kat spint en langs mijn been strijkt, waardoor ik het gevoel krijg dat er van me wordt gehouden'.

3. Schrijf een bedankbrief aan jezelf.

Begin met Lieve … (je naam) en beschrijf waarvoor je dankbaar bent: voor wat je hebt gedaan of bereikt in je leven, wat je in jezelf bewondert of waar je trots op bent. Het schrijven van zo’n brief alleen al geeft je een fijn gevoel, en je hebt zo altijd iets tastbaars om jezelf op te beuren als het een keer tegen zit. ​

Het is niet alleen heilzaam om dankbaarheid naar anderen of naar ‘de wereld’ te uiten, maar vooral ook naar jezelf!

4. Geniet van je successen

Heb je een taak afgerond? Ga dan niet meteen door naar het volgende puntje op je to-do-lijstje, maar geniet even van wat je hebt bereikt. Deze korte momenten van dankbaarheid vormen kleine herbronningsmomenten en brengen je weer even in het nu.

Je eigen succes vieren door jezelf een schouderklopje te geven, jezelf te belonen met een leuke activiteit of iets waar je zin in hebt, is een fijne manier om dankbaarheid naar jezelf te uiten.

5. Dankbaarheidsmeditatie

Breng dankbaarheid in je meditatiepraktijk. Je keert je aandacht naar binnen en reflecteert over de dingen waarvoor je dankbaar bent.

Hierbij een mooie begeleide meditatie van Tara Brach.

Waar ben jij nu op dit moment dankbaar voor?

Laat het weten in een reactie hieronder en deel je geluk.

bottom of page