top of page

Visualisatie: de ongekende kracht van beelden.


Nog nooit gehoord van visualisatie? Of ken je het wel, maar gebruik je het nooit?

Dan zal je wellicht versteld staan als ik je zeg dat je eigenlijk dagelijks visualisatie toepast. Je hebt er geen idee van dan je het doet, want het gebeurt onbewust.

Telkens als je denkt, verschijnen er vanzelf beelden in je hoofd. Gedachten en beelden gaan altijd samen, heel subtiel, zonder dat we ervan bewust zijn. Denk maar eens aan een witte olifant, of aan een discussie die je onlangs voerde, of aan je vakantieplannen aan de zee of in de bergen ...

Merk je dat je geest telkens een beeld creëert bij die gedachten?

Dat is visualiseren!

GEDACHTEN ZIEN ALS BEELDEN

Die onbewuste gedachten en beelden hebben een heel sterke invloed op je gevoelens en je gedrag. Denk maar eens aan het placebo-effect. Maar er bestaat ook zoiets als het nocebo-effect. Dat betekent dat een negatieve overtuiging je ziek kan maken.

Als je verantwoordelijkheid wil nemen voor je leven en je niet wil laten rondcommanderen door je gedachten, dan is het belangrijk om je bewust te worden van al die gedachten en overtuigingen die je geest produceert. Door je er bewust van te worden, kan je er afstand van nemen, waardoor ze minder of geen impact meer hebben op je gevoelens en je gedrag.

Met andere woorden, je ziet je gedachten alsof je een buitenstaander bent. Je observeert je gedachten open en nieuwsgierig. Je ziet ze komen en gaan, zonder erop te reageren, te veroordelen, vast te houden of weg te duwen. Later kan je dan de kracht van visualisatie gebruiken om met beelden en gedachten te spelen en je eigen placebo-effecten te creëren.

Een leuke oefening om te leren afstand te nemen van je gedachten heet 'Bladeren in een stroom'.

 • Ga gemakkelijk zitten en sluit je ogen of richt ze ergens voor je op de grond.

 • Beeld je in dat je aan de rand van een zacht stromende rivier zit en dat er bladeren voorbij drijven.

 • Gedurende enkele minuten ga je bij elke gedachte die opkomt, die gedachte vastnemen, op een blad leggen en laten wegdrijven.

 • Doe dit bij alle gedachten, positieve en negatieve, aangename en pijnlijke. Zelfs de allermooiste gedachten leg je op een blad en laat ze wegdrijven.

 • Wanneer er even geen gedachten zijn, kijk je naar de rivier, tot de volgende gedachte opkomt.

 • Laat de rivier in zijn eigen tempo voortgaan. Je probeert de bladeren niet weg te spoelen, je laat ze in hun eigen tempo komen en gaan.

 • Als er een gevoel opkomt, zoals verveling of ongeduld, zeg dan tegen jezelf 'dit is een gevoel van ...'. Leg die woorden op en blad en laat ze wegdrijven.

 • Je gedachten zullen je af en toe meenemen, waardoor je de oefening even vergeet. Dat is heel normaal. Zodra je je daar bewust van bent geworden, geef je het rustig toe en begin je opnieuw.

Creatief visualiseren

Terwijl je enerzijds bewust kunt worden en afstand kunt nemen van de beelden en verhalen die je geest produceert, kan je anderzijds bewust beelden gaan creëren met je visualisatiekracht.

Je kunt met beelden gaan spelen om inzicht te krijgen in jezelf of een situatie, om jezelf of anderen te helen, om dingen te creëren en om je toekomst vorm te geven.

Bij schoolgaande kinderen worden deze vaardigheden afgeleerd. Omdat op school voornamelijk de linkerhersenhelft wordt ontwikkeld. De logica, het rationele, het wetenschappelijke, het intellectuele en het analytische om maar enkele voorbeelden op te noemen. Dit waar de rechterhersenhelft meer intuïtief is, met beelden werkt, gevoelsmatig is, mogelijkheden bedenkt en creatief is.

Daarom dat je op school ook vooral dingen leert waarbij je veel moet onthouden en reproduceren. Bij creatieve visualisatie is het net omgekeerd. Je gaat dingen waarnemen, je laat een nieuwe wereld openbloeien waardoor er ook ruimte komt voor nieuwe mogelijkheden.

Het is ook wel een andere vorm van kijken en waarnemen. Maar omdat we niet echt weten dat er nog veel meer bestaat als enkel de fysische tastbare wereld hebben we die manier van waarnemen niet ontwikkeld. We gebruiken enkel onze fysische ogen. Maar er is meer. Veel meer. Maar hoe begin je eraan?

 1. Je cockpit inrichten De eerste stap om creatief te gaan visualiseren is de ruimte in je hoofd, van waaruit je observeert, aangenaam en veilig in te richten. Zoals je met je ogen naar de fysieke wereld kijkt, kan je met je derde oog subtiele energie waarnemen. In werkelijkheid gebruiken we altijd dit derde oog. Dat maakt dat je dat beeld van die witte olifant kan voorstellen of dat je ook kan zien hoe iemand zich voelt. Dit derde oog bevindt zich in het midden van je hoofd, ter hoogte van de plaats tussen je wenkbrauwen. Vaak zitten we met onze aandacht buiten ons hoofd, meestal in gedachten verzonken. Daardoor krijg je niet alleen een onzuivere waarneming, maar heb je ook weinig toegang tot heel wat informatiebronnen. Terwijl als je met je aandacht in de ruimte van je hoofd gaat je direct ook veel meer toegang hebt tot heel wat informatie via jouw innerlijke zintuigen en jouw hersenen: de beelden zelf, kleuren, intuïtie, logica, informatie uit het verleden en uit de toekomst, luisteren, het gevoel... Al deze informatiebronnen zijn als de knopjes en lichtjes in een cockpit. Ze geven je informatie, je kan ze gebruiken en je kan er richting mee geven. De oefening bestaat erin er eerst in dat je jouw aandacht naar binnen brengt en dan gaat kijken hoe die ruimte in je hoofd eruit ziet. Misschien ziet ze er wel uit als een zolder die vol staat met oude rommel. Je ruimt alle rommel op en je richt je ruimte in zoals je wilt. Je mag je fantasie de vrije loop laten gaan! Zorg er gewoon voor dat je je volledig comfortabel, veilig en rustig voelt in je ruimte. Dat kan een plekje zijn in de natuur, een tempel, je eigen sofa, ... Een bijkomend voordeel van deze oefening is dat je ook de ruimte in je hoofd inneemt. Dat betekent ook dat niemand anders dit kan doen, dat je minder beïnvloedbaar bent voor de gedachten van anderen, dat je ook minder manipuleerbaar bent en dat je ook meer jouw waarheid kan beleven.

 2. Waarnemen De volgende stap is vanuit je veilige cockpit gaan waarnemen. Dit betekent dat je kijkt naar jezelf, iemand anders, een relatie of een situatie. Het is belangrijk bij het waarnemen dat je je ervan bewust bent dat er filters kunnen zijn die het zuiver waarnemen vertroebelen of inkleuren. Dat is heel normaal. Je kunt kijken door een filter van verlangen, oordelen, angst of hoop. Je weet meestal of je zuiver aan het waarnemen bent als je in verwondering bent door wat je ziet. Je voelt dat je het zelf niet had kunnen verzinnen. Een tweede uitdaging is, als je dan een beeld ziet, om het volledig te accepteren wat je ziet, ook als het niet zo aangenaam is. We hebben van nature de neiging om te vluchten voor onaangename gedachten, gevoelens of beelden. Acceptatie staat tegenover vluchten en komt voor transformatie. Het kan zijn dat je in het begin wazige beelden, flarden van beelden of enkel kleuren ziet. In dat geval kan je de beelden gaan scherper stellen, net alsof je door een fotocamera of verrekijker kijkt. Je kijkt ook best in het midden recht voor je, niet naar links of naar rechts. Daar worden beelden vervormd door het verleden en herinnering of door de toekomst en fantasie. Het is belangrijk dat je tijd neemt. Soms moet je derde oog wat wennen (aan het donker) en duurt het even voor het beeld oplicht. Dat is heel normaal.

 3. Communicatie Als je eenmaal beelden ziet, kan je naast creatieve visualisatie ook een heleboel andere dingen met verbeelding doen. Beelden vertalen een energetische wereld die ook gevoelsgeladen is. Daar kan je ook mee gaan communiceren. De beelden die je visualiseert zijn net als levende beelden. Het is een dus gevoelscommunicatie en je communiceert in feite met emoties. Daardoor krijg je een heel eerlijke en echte communicatie. Dat is ook zo mooi, tenminste als je niet in een leugen wilt leven. De communicatie bestaat uit 3 stappen: - begroeten van het beeld - vragen hoe het zich voelt - vragen wat het nodig heeft Dat kan je ook concreet toepassen op je dromen bijvoorbeeld. Daar komen ook beelden tevoorschijn die gevoelsgeladen zijn. De combinatie van de beelden met het gevoel is een grote bron aan informatie en inzicht. En dat is de basis van onder andere ook heling.

 4. Transformatie

Vanuit wat je hebt waargenomen en het gesprek laat je je fantasie, je kennis, ervaring en intuïtie werken om het beeld te geven wat het nodig heeft. Hierbij een oefening waarin je de vorige stappen kunt combineren:

- Sluit je ogen en richt de ruimte in je hoofd zo aangenaam mogelijk in. - Kijk vanuit die ruimte recht voor je, in het midden, en teken in je gedachten een bloem. Het mag een heel eenvoudige bloem zijn, met stengel, blaadjes en wortels. En boven de bloem teken je een zon. Het gaat er niet om een mooie bloem te tekenen. - Laat dan je voor-en achternaam door de zon en je bloem naar beneden dalen, tot in de wortels. - Observeer nu wat er met de bloem gebeurt. Observeer zonder erover na te denken. Accepteer wat je ziet. Wat gebeurt er met de bloem, de stengel, de blaadjes, de wortels? - Begroet dan jouw bloem op jouw manier. - Vraag aan je bloem hoe ze zich voelt en wacht op antwoord. Ga er niet over nadenken, laat het antwoord vanzelf opkomen. - Vraag dan aan je bloem wat ze nu nodig heeft. - Gebruik je fantasie om je bloem te geven wat ze nodig heeft.

De bloem die je gezien hebt nadat je naam erdoor gegaan is, stelt jezelf voor. De zon staat voor je hoger bewustzijn, de bloemknop voor hoe je in het nu leeft, de stengel voor voor je lichaam en de wortels voor hoe je je staande houdt op aarde. Het interpreteren van beelden is iets wat ervaring en training vergt. Je kan daarbij alles gebruiken wat je in huis hebt, je gevoel, je verstand, je intuïtie, je ervaring, je wijsheid, ... . Zonder training of begeleiding kan het echter ook gevaarlijk zijn omdat je verkeerde conclusie trekt, of interpreteert vanuit jouw angsten of verlangens. Dus wees alert en voorzichtig. Op dezelfde manier kan je ook visualiseren over je innerlijk kind, een compassievolle aanwezigheid, je hart, ...

 1. Dromen realiseren Visualisatie kan je ook gebruiken om dromen en doelen te realiseren. Topsporters gebruiken dit al veelvuldig. Zij visualiseren constant de opeenvolging van alle bewegingen die zij moeten maken om hun topprestatie te behalen. En ze blijven dit herhalen tot de dag van de wedstrijd. Je haalt een levendig beeld in je hoofd van hoe het is als je je doel of droom bereikt hebt. Hoe het er dan uitziet. Wat je voelt. Wat je hoort. Wat je ruikt. Wat je proeft. Je kan daarbij tot in de kleinste details gaan. Doordat je het beeld helemaal doorleeft en voelt, creëer je daarbij de juiste energie. Je brein maakt geen onderscheid tussen wat werkelijk gebeurt of wat alleen in gedachten zich afspeelt. Daardoor wordt de energie aangemaakt alsof je die prestatie al hebt gerealiseerd. En daarmee zend je de energie uit die jou helpt om je doel te verwezenlijken. Hierbij enkele richtlijnen bij het visualiseren van je dromen: - zorg dat je ontspannen bent - visualiseer alsof het nu plaatsvindt of heeft plaatsgevonden - visualiseer zo levendig mogelijk, gebruik al je zintuigen - laat je verbeelding de vrije loop gaan, droom gerust groots - richt je op de essentie en maak je geen zorgen over details - laat na de visualisatie je doel los en vertrouw op je onderbewuste

Welke dromen of doelen wil jij realiseren? Kies er eentje uit en ga ermee aan de slag!

Laat het weten in een reactie hieronder.

bottom of page