top of page

Boost jouw energie en creëer een positieve energiespiraal!


Levensenergie: je vitale levenskracht

Wanneer je spreekt met een therapeut van om het even welke alternatieve of complementaire therapie, dan zal die het vroeg of laat hebben over het stimuleren van de helende energie.

Elke therapeut zal echter een andere term gebruiken om naar hetzelfde te verwijzen. Een homeopaat zal spreken over de levenskracht, terwijl een acupuncturist het zal hebben over 'chi'. Een ayurvedisch therapeut verwijst naar de dosha's, terwijl een yogaleraar spreekt over het stimuleren van de 'prana' of levensadem. En Afrikaanse helers spreken over 'mbana' de kracht die alles met alles verbindt.

Hoewel de terminologie verschilt per therapie, spreken ze in feite allemaal over hetzelfde: ENERGIE.

Wanneer deze therapieën effectief worden toegepast, dan stimuleren ze het zelfgenezend vermogen, wat veel verder gaat dan enkel de symptomen wegnemen.

Ze hebben het vermogen om onze mentale, emotionele en fysieke energieniveaus te optimaliseren. En eens deze optimaal zijn, ontstaat een gevoel van welzijn en vitaliteit waarvan je misschien dacht dat die voor altijd tot het verleden behoorden.

De positieve energiespiraal

Je kent misschien wel het gevoel dat je steeds dieper aan het wegzakken bent in een negatieve energiespiraal. Dan kan het haast onmogelijk lijken om daaruit te geraken. Nochtans is er vaak slechts één stap nodig om de beweging in gang te zetten naar een positieve energiespiraal. De truc is om te weten wanneer en hoe je de negatieve energiespiraal waarin je bent vastgeraakt kunt doorbreken. De meeste mensen hebben de beste voornemens als het gaat om regelmatig bewegen, gezond eten en voldoende slapen. Maar als je de positieve drijfkracht niet vindt om ermee te starten, is de kans groot dat je die dingen blijft uitstellen. Bijgevolg voel je je schuldig omdat je geen stappen neemt om je situatie te verbeteren, waardoor je steeds dieper in de negatieve energiespiraal komt.

Een van de meest effectieve manieren om al die goede voornemens te realiseren is beginnen met een geschikte alternatieve training of behandeling: bijvoorbeeld acupunctuur, yoga, ayurveda, aura reading & healing, homeopathie, shiatsu, … . In vele gevallen ook dans, behalve die dansvormen waar energie wordt weg gegooid. Dat maakt het alleen maar erger.

Deze op energie gebaseerde helingsystemen geven je zelfhelend vermogen een boost, waardoor je energieniveau proportioneel gaat stijgen. Als de behandeling of cursus succesvol is, zal de mentale, emotionele en lichamelijke vitaliteit die daaruit voortkomt jou een duwtje in de goede richting geven.

Dankzij deze energieboost wordt je gevoeliger voor jouw energie. Die sensitiviteit kan je helpen om nieuwe keuzes te maken, omdat je het verschil kent tussen een aangename vitale energie en een futloze of gestreste energie. Door die bewustwording zal je wellicht merken dat je gezonder gaat eten en gemakkelijk de junk food, die je vroeger niet kon laten, uit je menu zal schrappen. Het feit dat je je situatie in handen neemt zal jou een psychologische boost geven en jouw gezondere levenswijze zal verder je energieniveau doen stijgen.

Terwijl deze positieve energiespiraal blijft stijgen, zal je misschien ook meer zin krijgen om aan je lichamelijke fitheid te werken. Door je gezondere eetgewoontes ben je misschien ook een paar kilo's kwijt en dit kan je inspireren om op een aangename manier aan lichaamsbeweging te doen. Hierdoor ontwikkel je niet enkel meer lichaamsbewustzijn, maar ook een soepel en sterk lichaam. Regelmatig bewegen geeft niet alleen een psychologische boost doordat je je meer in vorm en beter in je vel voelt, het geeft ook meer zelfvertrouwen. Het is al vaak aangetoond dat ritmische bewegingen , zoals bv. in de dans, het lichaam stimuleren om endorfine te produceren. Deze stoffen hebben een diep effect op onze hersenen en geven ons een positief, rustig en vitaal gevoel.

Als je zover gekomen bent in de positieve energiespiraal, dan ben je klaar om grotere problemen in je leven aan te pakken, waarvoor je tot nu toe te weinig energie had. Bijvoorbeeld je financiële problemen uitklaren, een job die je geen voldoening geeft opzeggen, een opleiding volgen waar je al jaren van droomt, een verslaving aanpakken, een uitgebluste relatie terug aanwakkeren of misschien verbreken, …

Al die scenario's vragen heel veel energie. En uitstelgedrag zorgt ervoor dat je niet vooruit gaat. Eens je de energie hebt om ze positief aan te pakken, zal je een intens gevoel van vrijheid ervaren en een verdere boost van je energie.

Aan de top van de positieve energiespiraal zal je je wellicht levendiger voelen dan ooit.

Begrijp me niet verkeerd, dit is geen mystieke staat van nirvana of verlichting waarbij je voor de rest van je leven op een roze wolk door het leven gaat. Het leven zit vol verrassingen, maar als je de basis gelegd hebt van een stevig, praktisch energiestimulerend plan, zal je ondervinden dat je effectiever zal omgaan met crisissen in je leven en dat je veel sneller terugveert.

Test jouw energieniveau

Hoe voel je je fysiek wanneer je 's morgen wakker wordt?

A. Fris en klaar om de dag te starten. B. Je komt traag op gang, maar je voelt je prima als je eenmaal in beweging bent. C. Suf alsof je nog drie of vier uur extra slaap nodig hebt.

Hoe zou je je slaappatroon omschrijven?

A. Over het algemeen goed en ononderbroken. B. Normaal gezien vrij goed, maar minder verfissend na een stressvolle dag. C. Bijna altijd onrustig, met de neiging om te vroeg wakker te worden. Hoe voel je je mentaal bij het opstaan? A. Mentaal en emotioneel ontspannen. B. Een beetje gespannen, maar goed van zodra je klaar bent om je dag te starten.

C. Angstig en somber.

Hoeveel enthousiasme heb je voor het uitvoeren van mentale taken gedurende de dag?

A. Meer dan voldoende. B. Veel op een goeie dag, maar wanneer de druk toeneemt kan het verzwakken. C. Heel weinig, hoe dan ook lukt het je wel

Heb je de neiging om in slaap te vallen wanneer je een rustig moment hebt? A. Nooit

B. Soms

C. Vaak Heb je nood aan koffie, thee, caffeine houdende dranken en/of chocolade om je op gang te houden? A. Bijna nooit. B. In kleine hoeveelheden en enkel als het tempo heel hoog oploopt

C. Elke dag. Maak je gebruik van alcohol, drugs en/of sigaretten om je helpen tot rust komen? A. Bijna nooit. B. Enkel in uitzonderlijke gevallen en heel zeldzaam. C. Elke dag. Waarom eet je?

A. Omdat je echt honger hebt. B. Soms uit gewoonte. C. Als troost, uit verveling of pure uitputting. Hoe reageer je als je uitgenodigd wordt voor een avondje uit? A. Je kijkt snel na of je vrij bent en reageerd enthousiast. B. Je zou liever een excuus hebben, maar je gaat toch en amuseert je. C. Je zegt onmiddellijk nee, hoewel je weet dat je vrij bent, maar omdat je te uitgeput bent. Hoe reageer je op een onverwachte uitdaging (een strakke deadline of een onverwachte wijziging in je planning, enz.)? A. Je bent even van je stuk, maar je pakt snel en efficiënt de uitdaging aan. B. Je zou liever aan de situatie ontsnappen, maar je kunt er goed mee omgaan eens je eraan begint. C. Je bevriest en voelt je inefficiënt. Hoe vaak heb je last van verkoudheden en andere kleine infecties? A. Maximaal één keer per jaar. B. Ongeveer twee keer per jaar. C. De ene volgt na de andere Hoe zou je je libido omschrijven? A. Gezond in balans. B. Over het algemeen ok, maar met de neiging om te dalen wanneer je onder teveel druk staat. C. Plat als een pannenkoek – meestal zou je liever iets stevigs drinken. Hoe vaak voel je dat de klieren in je hals, oksels of liezen gezwollen zijn? A. Nooit. B. Enkel wanneer je een verkoudheid of de griep hebt. C. Vaak. Hoe vaak heb je last van huidproblemen zoals uitslag, koortsblazen, vlekken of puisten? A. Nooit. B. Enkel wanneer je jezelf uitgeput hebt. C. Veel te vaak om goed te zijn.

Indien je vooral A's gescoord hebt

Proficiat! Je algemene energieniveau is heel veerkrachtig en gezond. Als een bepaald domein een boost kan gebruiken, kan je uiteraard steeds een workshop of een opleiding volgen of een boek lezen om je te laten inspireren. Indien je vooral B's gescoord hebt. Jouw energieniveau is over het algemeen goed, maar is onderhevig aan pieken en dalen afhankelijk van de hoeveelheid stress en druk op een gegeven moment. Het is aan te raden om op dit punt actie te ondernemen om het risico te vermijden om dieper in de negatieve energiespriaal terecht te komen. Het goede nieuws is dat het boosten van jouw energieniveau met zelfhelende vaardigheden eenvoudig en snel zal gaan aangezien je een vrij goed basisniveau hebt. Indien je vooral C's gescoord hebt. Wanhoop niet, je kan er iets aan doen! Hoewel je misschien meestal gedemotiveerd bent, het goede nieuws is dat er praktische maatregelen die je kunnen helpen om de eerste stap te nemen naar een betere gezondheid en meer vitaliteit. De truc is om traag maar zeker te starten, en niet halsoverkop alles te willen veranderen. In deze situatie is het aan te raden je te laten begeleiden door een therapeut, of een training te volgen, eerder dan zelf aan de slag te gaan met zelfhulpmethodes. En vergeet nooit dat het beter is om kleine, opbouwende veranderingen aan te brengen, in plaats van te gaan voor de shock van een korte, hevige behandeling. De dingen tijd geven zal je de mogelijkheid bieden om op een realistisch fundament te bouwen, waardoor je levensenergie voorbij je verwachtingen zal stijgen.

Welke stap ga jij ondernemen om je energieniveau een boost te geven?

Laat het weten in een reactie hieronder.

bottom of page