top of page

Eerlijk over yoga, hét boek voor de nuchtere beoefenaar


Yoga is tegenwoordig hip en zit in de lift bij het grote publiek. De tijd van de zweverige, mysterieuze yogagoeroe is voorbij. Voor yoga ga je nu naar een fitness, gezondheidscentrum of kuuroord. En als je dé vakantietrend wilt volgen, dan boek je een yogareis.

Nieuwe yoga-stijlen schieten als paddestoelen uit de grond, gaande van acro-yoga en hangmat-yoga tot bier-yoga. De wijde harembroek is vervangen door een flitsend hip strak pakje. Yoga is big business!

Miljoenen mensen zweren bij de heilzame werking van yoga. Het zou helpen tegen overgewicht, rugklachten, stress, angststoornissen, gebrek aan energie en bij seksuele problemen. Maar wat is nu écht waar?

Voor wie?

Een boek over de wetenschap achter yoga, voor de yogi die met beide voeten op de grond staat en voor iedereen die met yoga wil starten.

Feiten en fabels over yoga

Wetenschapsjournalist William Broad ging op zoek naar de wetenschap achter yoga. In zijn boek 'Eerlijk over yoga, het boek voor de nuchtere beoefenaar' worden alle feiten en fabels over yoga onder de loep genomen.

Hij zoekt antwoorden op vragen als: in hoeverre heeft yoga een heilzame werking, welke risico’s en gevaren zijn er, verlicht yoga daadwerkelijk depressies en stress, kun je van yoga afslanken en resulteert yoga in goddelijke seks? Zijn zoektocht voert langs laboratoria, goeroes, yogadocenten in Amerika en India, commerciële bedrijven en oosterse bibliotheken. Het levert een schat aan informatie op over de wetenschap achter yoga.

Een voorbeeld: veel yogabeoefenaars zijn slank. Dus zou je kunnen veronderstellen dat je van yoga slank wordt. De wetenschap leert echter dat als yoga helpt bij het onder controle houden van je gewicht, dat dat gebeurt ondanks, en niet dankzij de invloed van yoga op het metabolisme. Sterker nog, yoga vertraagt de stofwisselingssnelheid! Anderzijds wijst wetenschappelijk onderzoek uit dat door yoga daadwerkelijk natuurlijke stoffen in het brein vrijkomen die werken als antidepressiva.

Eenvoudig, verteerbaar en diepgaand

Dit boek stond op de boekenlijst van mijn Yoga Teacher Training en mijn leraar schreef 'Als je voor de opleiding al één boek wilt lezen, ga dan voor het boek ‘Eerlijk over Yoga’ van William Broad.' Maar ik moet bekennen dat ik wat sceptisch was over het boek. Het kwam op mij over als een verzameling van alle wetenschappelijke onderzoeken die ooit naar yoga zijn gedaan. Zou dat niet vooral veel saaie stof opleveren?

Eenmaal aan het lezen geslagen, werd ik meegezogen in de zoektocht van Broad, door de verhalende manier van schrijven van deze NY Times journalist. Hij geeft een inzicht in anderhalve eeuw wetenschappelijk yoga-onderzoek maar maakt de stof – hoe wetenschappelijk en technisch soms ook – eenvoudig, verteerbaar en toch diepgaand. Bovendien heeft Broad door zijn jarenlange yoga-ervaring zelf veel kennis in huis om op een praktische en toegankelijke manier te schrijven over het onderwerp.

Charlatans en nep-goeroes

Eerlijk over yoga is een vlot geschreven boek voor iedereen die zich ooit heeft afgevraagd of het een goed idee is om op je hoofd te balanceren, hoe je met yoga een depressie kunt bestrijden en hoe het nu precies zit met die tantrische seks. Hij bespreekt niet alleen de feiten en fabels over yoga, hij schrijft ook veel over de ontwikkeling van yoga door de jaren heen. Zijn ontdekkingstocht voert van de yoga charlatans en nep-goeroes in het oude India naar de herkomst van Bikram yoga en het ontstaan van Iyengar yoga tot de Slim Calm, Sexy Yoga cultus waartoe yoga tegenwoordig verheven is.

Mocht je door de grote hoeveelheid namen en jaartallen in het boek het spoor bijster raken, dan vind je vooraan in het boek een alfabetische personenlijst en chronologie. En voor wie niet weet wat wordt bedoeld met de schouderstand (sarvangasana), de sprinkhaan (salabhasana) of de berg (tadasana) heeft Broad de poses geïllustreerd ter verduidelijking. Kortom, een boek boordevol informatie en wetenswaardigheden.

Eerlijk over yoga leest vlotjes en geeft je voor altijd een nieuwe kijk op yoga. Kortom, verplichte kost voor de geïnteresseerde yogabeoefenaar en iedereen die overweegt ermee te beginnen!

De auteur

William Broad is wetenschapsjournalist bij The New York Times en doet al veertig jaar fanatiek aan yoga. Voor zijn journalistieke werk ontving hij meerdere onderscheidingen, waaronder een Emmy Award en twee Pullitzer prijzen.

Zelf lezen?

Eerlijk over yoga

Uitgeverij Maven Publishing

390 pagina’s.

Verkrijgbaar als paperback en e-book

Te bestellen via deze link.

Ik ben erg benieuwd naar jouw inzichten, verhalen en vragen over dit onderwerp.

Jouw comments leveren mij en anderen weer mooie inzichten, dus laat iets achter :-)

bottom of page