top of page

Hoe de juiste actie te ondernemen


Van jongs af aan zijn veel mensen verwikkeld in een strijd tussen het vervullen van hun verlangens en het censureren ervan. We interpreteren elke impuls, van wat we zouden willen eten tot waar we ons leven aan zouden willen wijden, als veilig of onveilig, goed of slecht, en aanvaardbaar of onaanvaardbaar.


Waar rekening mee wordt gehouden, is welke gevolgen een impuls zal hebben voor onze andere verlangens, zoals sociale status, verbondenheid met anderen, lichamelijke en geestelijke gezondheid, of het leven van andere mensen. Als het slechte zwaarder weegt dan het goede, dan wordt die bepaalde impuls meestal terzijde geschoven. Natuurlijk is het allemaal subjectief om te bepalen wat goed of slecht is.


Afstemmen op je hoogste enthousiasme


De vraag is dus hoe je kunt voorkomen dat je "verkeerde" afslagen neemt en in plaats daarvan helderheid krijgt over welke acties de juiste zijn op elk moment in je leven.


Het antwoord ligt in het afstemmen op je hoogste enthousiasme, erop te vertrouwen en ernaar te handelen. Nu, ik weet wat je denkt. Petra, als ik zou doen wat me het meest enthousiast maakt, zou ik blut zijn of in de gevangenis belanden. Voordat je die weg inslaat, wil ik je erop wijzen dat dit je impuls-regulerend systeem is dat spreekt, en dit betekent dat op dit moment, wat je ook opwindend vindt, niet werkelijk je hoogste enthousiasme is, omdat het geteisterd wordt door weerstand, in de vorm van mogelijke consequenties.


De weg van de minste weerstand


Het volgen van je hoogste enthousiasme vergt oefening en mindfulness. De eerste stap om te herkennen wat je hoogste opwinding is, is om je opties door een filter te halen van wat het lichtst aanvoelt of waar je de minste weerstand hebt.


Vanmorgen bijvoorbeeld, voordat ik dit artikel ging schrijven, voelde ik niet echt de inspiratie om te schrijven. Mezelf dwingen om te schrijven voelde zwaarder dan chillen en lezen. Nu had ik daar tegenin kunnen gaan en mezelf kunnen dwingen om te schrijven om iets te doen dat schijnbaar productiever is dan lezen. Maar wanneer ik dit doe, duurt het altijd twee keer zo lang om mijn gedachten uit te drukken en inhoud met een boodschap te creëren. Met andere woorden, ik word minder of net zo "onproductief" als wanneer ik ga zitten en lezen. En bovendien kan het frustratie en strijd aanwakkeren.


Vandaag volgde ik de impuls om te lezen en na ongeveer 30 minuten kreeg ik plotseling de inspiratie voor dit artikel. In het begin merkte ik dat het stemmetje in mijn binnenste me de eerste vonk gaf. Ik handelde er niet meteen naar, maar keek toe hoe het idee van binnen bleef groeien. De eerste vonk begon aan kracht te winnen totdat er zoveel energie achter het idee zat dat een gevoel van enthousiasme in mijn lichaam opkwam. Het verlangen bereikte een punt waarop het ondernemen van de actie om te schrijven niet alleen moeiteloos was, maar ook de enige voor de hand liggende keuze. Dit wordt geïnspireerde actie genoemd.


Hoewel ik begon met het idee dat ik "moest" schrijven om productief te zijn, was de weg van het meeste gemak niet negeren hoe ik me voelde en me toch door mijn weerstand heen zetten. Dit soort aanpak, van discipline of doen wat je denkt dat je moet doen ongeacht hoe je je voelt, is wat de meesten van ons leren om succes te bereiken. Nu is het niet zo dat hard werken, discipline of wilskracht niet tot succes kunnen leiden, maar dat hangt af van hoe je succes definieert. Ik ben vooral gecharmeerd van Deepak Chopra's definitie uit zijn boek "De 7 Spirituele Wetten van Succes." In dit boek stelt hij dat "succes het vermogen is om je verlangens te vervullen met moeiteloos gemak."


Het punt is dat we niet getraind zijn om het verband te zien tussen onze huidige lichtste keuze en hoe die ons moeiteloos leidt naar het vervullen van onze intentie of verlangen, of zelfs nieuwe en meer opwindende verlangens doet ontstaan. Daarom is het moeilijk om te geloven in het belang van het handelen naar die schijnbaar ongerelateerde impuls. We denken dat het een verspilling van onze tijd en energie zou zijn.


Een experiment


Om deze overtuiging uit te dagen, wil ik je uitnodigen om dit concept om te zetten in een experiment of een spel om te zien wat voor resultaten je krijgt. Test het uit, houd jouw resultaten bij wanneer je deze nieuwe aanpak toepast en houd tegelijkertijd jouw geluk en tevredenheid bij. Meten we immers niet of een actie goed was of niet op basis van de hoeveelheid voldoening en vreugde die we krijgen van de resultaten? Let goed op of het lichtste pad al dan niet energie en momentum opbouwt voor je meest vreugdevolle pad, en uiteindelijk resulteert in de vervulling van je verlangen. Geef jezelf minstens een week om hiermee te spelen. Ondertussen kun je ook nadenken over enkele belangrijke gebeurtenissen in je leven en proberen je te herinneren wat enkele van de acties waren die je ondernam en die je daarheen leidden. Probeer je te herinneren uit welke energie die acties voortkwamen. Inspiratie of inspanning? Wat was het resultaat?


Als ik bijvoorbeeld terugkijk op hoe ik tot de inspiratie kwam om coach te worden, is het duidelijk dat het niet kwam van gaan zitten en plannen of er zelfs maar over nadenken. Het enige waar ik aan dacht was mijn verlangen om duidelijkheid te vinden over mijn levensdoel. Net als vandaag, toen ik reageerde op de impuls om te lezen, werd mijn reis naar coaching ook gestart door te lezen. Ik kan me niet herinneren welk boek ik gelezen had, maar ik herinner me dat ik een impuls kreeg om andere boeken van die auteur te onderzoeken en toen ik dat spoor volgde, kwam ik een andere auteur tegen wiens boek ik in een opwelling kocht. Dat leidde ertoe dat ik de opleiding tot Gezondheidstherapeut ging volgen. Deze studie bracht me weer naar andere opleidingen, en nu ben ik hier. Toen ik dat eerste boek kocht, heb ik nooit gedacht dat dit de oplossing zou zijn voor mijn zoektocht. Ik zag het gewoon als iets interessants om te lezen.


Oké, ik weet wat je nu denkt. Fijn voor jou, Petra, dat je op maandagochtend gewoon kunt besluiten om te lezen in plaats van te werken, maar de meesten van ons moeten om 9 uur 's ochtends op het werk zijn en doen wat nodig is om niet ontslagen te worden, zelfs als we daar niet enthousiast over zijn. Je hebt gelijk, ik heb de luxe om mijn leven zo in te richten dat ik op elk moment van de dag min of meer kan beslissen wat ik wil doen. De weg van de hoogste opwinding of van de minste weerstand is echter niet exclusief voor degenen wiens werktijden flexibeler zijn.


Een voorbeeld uit de praktijk


Neem het voorbeeld van een klant van mij met wie ik dit concept had gedeeld. Zij is een ingenieur bij een technisch bedrijf waar deadlines een cruciaal onderdeel zijn van haar werk. Toen een bepaalde deadline naderde en zij en haar team op zoek waren naar oplossingen, besloot ze de keuze te maken die het lichtst aanvoelde. Merk op dat dat in haar geval niet het lezen van een boek was. Evenmin was het om vakantie te nemen tot de juiste inspiratie zich aandient. Wat voor haar het lichtst aanvoelde was de ontwikkeling van het product vanuit een bepaalde invalshoek te onderzoeken. De deadline was gehaald, en hoewel het product verre van perfect was, was het precies de versie die ze nodig hadden om een aantal andere ontbrekende onderdelen samen te voegen.


Opgewonden over wat er gebeurde in haar werk als gevolg van het volgen van wat het lichtst voelde, begon mijn cliënt dezelfde methode toe te passen op andere aspecten van haar leven. In onze volgende sessie meldde ze dat, hoewel ze aanvankelijk sceptisch was geweest, de resultaten van dit experiment een positieve invloed bleven hebben op alles om haar heen. Ze voelde zich constant tevredener en energieker, zonder dat ze grootse acties ondernam zoals haar baan opzeggen of naar een ander land verhuizen. Dit wil niet zeggen dat ze dat uiteindelijk niet zal doen wanneer de stukjes samenkomen als een resultaat van die impulsen.


Begrijp wel dat het volgen van het lichtste pad of het pad van het grootste enthousiasme niet gaat over het negeren of ontkennen van angsten, het wegstoppen van emoties, of het in je comfortzone blijven en uitdagingen uit de weg gaan. Het gaat erom dat je niets van dat alles een obstakel laat zijn voor de vervulling van je verlangens. Met andere woorden, leer de weerstand te verminderen, eerst door te herkennen waar en wat die weerstand is. Dit zullen al die potentiële gevolgen zijn die in je opkomen bij het evalueren van je opties.


Als je bijvoorbeeld bang bent dat niemand je aardig zal vinden als je een verlangen vervult, is het de moeite waard om te onderzoeken wat er achter die angst zit. Misschien komt dit door een ouder die zijn afkeuring liet blijken toen je je bezighield met activiteiten die je leuk vond maar waarvan zij geloofden dat het tijdverspilling was, zoals kunst. Na verloop van tijd heb je veel weerstand opgebouwd tegen het maken van kunst omdat het gepaard gaat met dit negatieve gevoel van afkeuring. Als je eenmaal door deze angst heen bent, kan het maken van kunst je pad van hoogste opwinding worden en voelen als de "juiste" actie om te ondernemen.


Wanneer je dit soort mindfulness toepast op impulsen die je krijgt, evalueert wat het lichtste of spannendste aanvoelt, en door de weerstand heen werkt die je in de weg staat, wordt het veel gemakkelijker om er vertrouwen in te hebben dat de actie die je onderneemt de juiste actie is. Het geeft je de vrijheid om na te streven waar je echt warm voor loopt en je leven te leiden met passie en vreugde.Als je op zoek bent naar meer passie en vreugde volg dan onze STEPS OF JOY online training. Deze cursus bestaat uit 6 modules met video's, een e-book en audiobestanden, waar je onbeperkt toegang tot hebt. Of boek een persoonlijke coaching sessie, waarin we jouw dominante vorm van weerstand kunnen identificeren en het pad kunnen effenen naar jouw grootste enthousiasme.
Comments


bottom of page