top of page

Mindfulness op je werk - 6 tips

Bijgewerkt op: 14 sep. 2020


Het kan er op je werk druk, competitief en soms stressvol aan toe gaan. Je moet optimaal presteren, productief en gefocust zijn en goed kunnen opschieten met collega's, management en / of klanten.

Dit is waar mindfulness om de hoek komt kijken, waardoor je je minder gestrest voelt, minder reactief bent en je mededogen verbetert, terwijl tegelijkertijd je focus, productiviteit en veerkracht worden versterkt.


Mindfulness heeft niet alleen voordelen voor werknemers. Ook managers hebben baat bij het opbouwen van een meditatiebeoefening omdat het hen helpt een groter gevoel van bewustzijn, helderheid en mededogen te ontwikkelen, en zij leiden op hun beurt hun bedrijf of team met die kwaliteiten. En bovendien zien ze ook vaak een stijging van de productiviteit en een daling van het aantal stressgerelateerde ziekten. Kortom, iedereen wint erbij als de werkcultuur mindfulness omarmt en incorporeert.


Deze voordelen zijn allemaal onderzocht en bewezen in talloze onderzoeken. Het is dan ook niet vreemd dat bedrijven als Google, Facebook en Apple grote interesse hebben voor de principes van Mindfulness en hun werknemers hierbij helpen.


Bekijk deze video van een werknemer van Google maar eens:
Of je nu een werkgever of werknemer bent, mindfulness op het werk kan een geweldige manier zijn om jezelf te aarden midden in een chaotische werkdag. Zie het als een kans om op de resetknop te drukken. En als je geen zin hebt om te mediteren, zijn er tal van andere manieren om mindfulness op het werk te beoefenen. Hieronder volgen enkele ideeën. Kijk welke het beste voor jou werken!


Voordelen van mindfulness op het werk


Voor veel mensen bestaat de werkdag uit het omgaan met constante deadlines, afleidingen en andere stressfactoren die allemaal op hetzelfde moment om aandacht strijden - en daarom nemen zo velen onvermijdelijk hun toevlucht tot multitasking en werken ze een groot deel van de dag op de automatische piloot.


Maar multitasking is niet de oplossing. Uit een onderzoek van de Ohio State University bleek zelfs dat wanneer studenten multitasken, ze zich productiever voelden, maar in werkelijkheid waren ze eigenlijk minder productief.


En dat is waar mindfulness op het werk - volledig aanwezig en bewust gefocust zijn op de taak die je aan het uitvoeren bent, vrij van afleiding of oordeel, en met een zachte en open geest - enorm nuttig en transformerend kan zijn. Door jezelf te trainen om door middel van mindfulness meer aanwezig te zijn op het werk, leer je één ding tegelijk te doen.


" Door taak voor taak uit te voeren, krijg je de kans om meer oplettend, bewust en productiever te zijn en minder reactief en op de automatische piloot."

Bovendien toont onderzoek aan dat mindfulness verschillende voordelen heeft, waarvan er vele een positieve invloed kunnen hebben op iemands werkprestaties.


6 Tips of mindfulness te beoefenen op het werk


Probeer enkele van deze mindfulness-oefeningen eens uit en kijk of ze je helpen om je meer aanwezig, energieker en productiever te voelen op het werk.


1. Concentreer je op je ademhaling.


Een eenvoudige ademhalingsoefening kan een grote invloed hebben op je gemoedstoestand, en bovendien is het een van de meest onopvallende manieren om mindfulness op het werk te beoefenen. Wanneer je je tijdens de werkdag gestrest begint te voelen, neem dan even de tijd om je te concentreren op jouw in- en uitademing. Je zal merken dat je vanzelf begint te ontspannen.


2. Neem regelmatig een pauze.


De meeste mensen denken dat ze geen tijd hebben om een pauze te nemen, laat staan dat ze regelmatig een pauze kunnen nemen. Maar uit een bekend productiviteitsonderzoek onder een groep werknemers bleek dat de 10% die het meest productief was, een ideaal werkritme hadden van 52 minuten werktijd gevolgd door een pauze van 17 minuten.


Onderzoekers zeggen dat dat komt doordat de hersenen van nature ongeveer een uur in hoge activiteit werken en dan voor een korte periode overschakelen naar lage activiteit - in feite de perfecte hoeveelheid tijd voor een bewuste pauze.


Als je regelmatige pauzes in je dag wilt nemen, probeer dan een timer op je telefoon of computer in te stellen die elk uur een signaal geeft. Als de timer afgaat, neem dan een pauze - het kan zo kort zijn als een minuut aan je bureau of zo lang als je kunt - om een eenvoudige mindfulness-oefening te doen, zoals een ademhalingsoefening, een meditatie van 20 minuten om stress los te laten , of om naar buiten te gaan en een wandeling te maken. Regelmatige pauzes kunnen bijzonder effectief en verkwikkend zijn na de lunch, wanneer jouw geest moe begint te worden.


3. Controleer e-mail minder.


E-mail kan een constante bron van afleiding zijn, waardoor je een slaaf bent van jouw inbox terwijl je je afleidt van taken met een hogere prioriteit. Als je werk het toelaat, schakel dan je meldingen uit en controleer je e-mail alleen als je echt ononderbroken tijd hebt om je er volledig op te concentreren. Wanneer je je inbox opent, probeer je dan alleen te concentreren op wat belangrijk is.


4. Luister mindful.


Probeer volledig aanwezig te zijn en je bewust te zijn van wat anderen zeggen tijdens gesprekken op het werk, in plaats van gewoon automatisch te knikken terwijl je wacht op jouw beurt om te praten. Je zult er baat bij hebben om te leren het interne gebabbel in jouw hoofd te kalmeren en ruimte en openheid te creëren om te verwerken wat jouw collega's je vertellen. En je zal zelfs jouw relaties met mensen op het werk versterken!


5. Oefen dankbaarheid.


Iedereen heeft slechte dagen op het werk - de truc is om die te gebruiken als een kans om mindfulness in te zetten. Probeer de volgende keer dat je een beetje neerslachtig bent op je werk een dankbaarheidsmeditatie en schrijf een of twee dingen op die je leuk vindt aan je werk. Dit is een geweldige manier om kennis te nemen van en waardering voor je werk te cultiveren, zelfs als de dag niet precies verloopt zoals gepland.


6. Gebruik je woon-werkverkeer om bewust tot rust te komen.


Het is belangrijk om aan het einde van de werkdag de stekker uit het stopcontact te halen en grenzen te stellen, zodat je echt thuis kunt zijn. Het woon-werkverkeer kan een ideaal moment zijn om deze overgang te maken.


Hier is een manier om dit te doen: zet je telefoon, radio, audioboek en andere afleidingen uit, en wees gewoon stil - merk dingen om je heen op en concentreer je op de ademhaling. Als er gedachten over werkproblemen en stress opkomen, erken ze dan gewoon en laat ze los.Misschien denk je er niet vaak over na, maar je werk is een belangrijk deel van je leven. Je spendeert er veel van je tijd. Zorg daarom dat je die tijd waardevol maakt.


Kortom, creëer de omstandigheden op je werk waardoor je het naar je zin hebt!


Hoe pas jij mindfulness toe op je werkplek? Laat het me weten in een reactie hieronder.


Wil je graag in je dagelijkse leven anders leren omgaan met stress en moeilijke situaties? Wil je leren hoe je je gedachten en emoties kunt leren besturen, zodat je er geen slaaf meer van bent?

Check dan even onze mindfulness online training, een down-to-earth cursus die je vanuit je eigen zetel kunt volgen, waar en wanneer je maar wilt.Opmerkingen


bottom of page