top of page

Waarom vrijheid zoeken geen vrijheid geeft


Als je verlangt naar een leven van vrijheid en het gevoel hebt dat je vastzit, dan zoek je het waarschijnlijk op de verkeerde plaats.


Veel mensen die een leven willen waarin ze kunnen doen wat ze willen, wanneer ze willen, zonder zich zorgen te maken over zaken als tijd, geld of andere verplichtingen, denken dat de weg naar zo'n levensstijl ligt in zaken als een passief inkomen, een goedbetaalde baan die ze haten zodat ze eerder met pensioen kunnen, of dingen opofferen zoals een relatie of een gezin.



Ik zeg niet dat deze dingen je geen vrijheid kunnen geven. Sterker nog, veel mensen hebben dit pad gekozen en hebben uiteindelijk gekregen wat ze wilden. Maar het sleutelwoord is 'uiteindelijk'.



Wat als er een makkelijkere en snellere manier is? Een gegarandeerde manier waarop je op dit moment een gevoel van vrijheid kunt hebben?



Vrijheid is in de eerste plaats een gemoedstoestand. Als vrijheid alleen zou komen van het hebben van geld of meer tijd, dan zouden mensen die rijk zijn en niet hoeven te werken zich nooit vast voelen zitten, en dat is niet het geval. Als je plotseling genoeg geld zou hebben voor de rest van je leven, zou je je nog steeds gevangen kunnen voelen, misschien door een gevoel dat je nu de verantwoordelijkheid hebt om je minder bedeelde familieleden te onderhouden.



Hoe kun je een gevoel van vrijheid bereiken zonder zaken als meer geld of tijd?



In plaats van je te focussen op waar vrijheid niet is, begin je je aandacht te vestigen op waar vrijheid wel is. Had je de vrijheid om te kiezen wat je vanmorgen aantrok? Had je de vrijheid om te kiezen wat je als ontbijt at?



Vrijheid is er altijd, maar als je het zoekt waar het niet is, duw je het alleen maar verder weg. Elke keer dat je erover nadenkt hoezeer je je onvrij voelt, wordt de kans groter om omstandigheden te ervaren die je bewijs blijven geven van een gebrek aan vrijheid.



Als je begint af te stemmen op waar vrijheid is, voeg je momentum toe voor het volledig ontvangen ervan op alle gebieden van je leven. Wanneer je uitstraalt: "Ik ben vrij", dan trek je het soort omstandigheden in je leven aan die die vrijheid reflecteren.



Ik weet dat het vreemd klinkt, maar het belichamen van een interne staat van vrijheid voordat je externe, fysieke realiteit je daar bewijs van laat zien, is precies hoe je de levensstijl van vrijheid creëert die je zoekt. Niet andersom.



Als je een beetje hulp wilt bij het bereiken van een interne staat waarin je je vrij voelt ondanks de omstandigheden waarin je je nu bevindt, dan heb ik een eenvoudig uit te voeren mindfulness oefening om je op weg te helpen.


Grijp mijn gratis 6-minuten oefening om los te breken uit een leven waarin je je vast voelt zitten:




bottom of page