top of page

Waarom positieve affirmaties niet werken


Veel mensen praten over hoe krachtig affirmaties zijn en hoe ze je helpen het leven te creëren dat je wilt.


Ik hoor van veel klanten dat ze positieve affirmaties gebruikten om hun zelfvertrouwen en hun eigenwaarde te vergroten, maar het werkte niet. En ze voelen zich zelfs slechter nadien. Ze voelen zich mislukt omdat deze krachtige tool die zo perfect zou moeten zijn voor iedereen, niet voor hen werkte.


"Wat is er mis met mij?" vragen ze.


Herken je dit?

Het is niet jouw fout. Het zijn de affirmaties en hoe je ze gebruikt.


Waarom het niet werkt


De manier waarop ik voor het eerst leerde affirmaties te gebruiken, is de manier waarop de meeste mensen het leren: zeg ze in de tegenwoordige tijd, alsof het al gebeurd is, alsof het al waar en aanwezig is in je leven. Voel de emoties die je zult voelen als de uitspraken werkelijkheid zijn.


Het klinkt als een goed advies, toch? Waar gaat het dan fout?


De reden waarom positieve affirmaties niet werken, is omdat ze op leugens lijken. Je hebt het achtergrondwerk, het innerlijke werk, niet gedaan om ze te geloven. Dus als je ze tegen jezelf zegt, geven ze het gevoel dat je tegen jezelf liegt.Wat werkt dan wel?


Stel... je hebt het financieel moeilijk en je wilt meer geld op je bankrekening. Je praat erover, je klaagt erover en je beslist om er iets aan te doen. Je leest enkele zelfhulpboeken of volgt workshops om meer overvloed in je leven te manifesteren. Je maakt een dreamboard, zegt elke dag je affirmaties, je stelt duidelijke doelen en maakt een actieplan...


Elke dag zeg je tegen jezelf in de spiegel "Ik ben rijk", "Het universum schenkt mij financiële overvloed".


Maar er komt geen euro bij op je bankrekening!


Wat gaat er fout? Je hebt geen fundament gemaakt om jouw dromen op te bouwen.

Je vertrekt vanuit je negatieve ervaring van 'tekort', van 'gemis', van 'ontevredenheid'. En dat kan nooit leiden tot overvloed.


Je kunt niet aantrekken wat je wilt, als je gericht bent op wat je niet wilt.


Je mag nog 1000 positieve affirmaties per dag opzeggen. Als je gedachten en gevoelens tegenstrijdig zijn aan deze uitspraken, dan zal het niet werken.


" Er moet dus eerst wat innerlijk werk gebeuren om je gedachten en gevoelens in overeenstemming te krijgen met je verlangens."


Saboterende overtuigingen


Waarom positieve affirmaties vaak niet werken is omdat er tegenstrijdige gedachten en overtuigingen diep ingesleten zijn waardoor je de affirmaties niet gelooft.


Misschien heb je je ouders vaak horen klagen omdat ze te weinig geld hadden. Of je bent opgevoed met de boodschap dat je hard moet werken om geld te verdienen. "Je krijgt niets voor niets".

Deze gedachten die je meegekregen hebt kunnen diepe overtuigingen geworden zijn. Overtuigingen die jouw diepste verlangens tegenwerken.


Hoe kun je nu die beperkende overtuigingen ombuigen? Het lukt uiteraard niet door gewoonweg andere gedachten in de plaats te zetten.


Wat wel lukt is je gedachten tot rust brengen. Je zoekt een manier om je gedachten los te laten. Dit kan bijvoorbeeld door dagelijks 15 minuten te mediteren. Tijdens het mediteren neem je afstand van je gedachten. Je leert ze zien en loslaten.


Door je hoofd regelmatig tot rust te brengen, komt er een gevoel van tevredenheid. En vanuit deze positieve staat komen er vanzelf positieve gedachten. Dit leidt tot nog meer positieve gedachten en nieuwe ideeën die jou naar jouw dromen en verlangens leiden.


Meditatie brengt je in een staat van 'zijn' die het fundament vormt om jouw dromen te manifesteren.

Vanuit deze staat van tevredenheid kan je beginnen met positieve affirmaties.
Tegenstrijdige emoties


Wanneer je positieve affirmaties zegt vanuit een gevoel van 'gemis' of 'tekort', dan zal het ook niet werken. Het gevoel primeert namelijk.


Ik voelde me vroeger helemaal niet zo waardevol en hoeveel mensen mij ook zegden hoezeer ze me waardeerden, ik geloofde hen niet. Hun woorden konden mij niet overtuigen. Laat staan dat ik mezelf zou kunnen overtuigen door positieve affirmaties op te zeggen.


Het is pas door aan mezelf te werken, door mijn gevoelens toe te laten en zorg te dragen voor mijn pijn, dat ik mezelf meer ben gaan waarderen.


En vaak gaat het daar mis bij mensen die affirmaties gebruiken. Ze zeggen dingen vanuit een slecht gevoel en ze willen dat dit gevoel weggaat. Maar zo werkt het niet. Je bent dan je gevoelens aan het wegdrukken en dat geeft alleen maar meer problemen.


Wat wel werkt is zorg dragen voor je emoties, ook de onaangename. Zo komt er vanzelf een gevoel van er te mogen zijn zoals je bent, met je pijn en je kwetsuren. En dit geeft dan weer een gevoel van tevredenheid. Blij zijn met wie je bent en waar je nu bent en uitkijken naar een nog mooiere toekomst.


En dan... werken affirmaties plots wel!


Je hebt de grond vruchtbaar gemaakt zodat de zaadjes van de affirmaties kunnen groeien en openbloeien.Wil je graag je mooiste leven creëren? Wil je leren hoe je je gedachten en emoties kunt leren besturen, zodat je affirmaties werken?

Check dan even onze STEPS of Joy online training, een down-to-earth cursus die je vanuit je eigen zetel kunt volgen, waar en wanneer je maar wilt.Comments


bottom of page