top of page

Samen op weg


De vlam aanwakkeren en het vuur brandend houden

Een liefdesrelatie is één van de mooiste dingen die er bestaan. Het is een vuur dat verwarmt en versmelt. We voelen ons geliefd en kunnen onze liefde delen. We voelen ons gelukkig en het is fijn om je geliefde gelukkig te maken.

Maar al te vaak dooft het vuur uit en maakt plaats voor routine. De passie sluipt weg en langzaam maar zeker groeien we uit elkaar. En van het mooiste wat er bestaat, bestaat er slechts nog een herinnering. Het as van het vuur, dat eens warm en koesterend was.

Waar en wanneer loopt het mis? Door vallen en opstaan leer je lopen, maar we leren het niet op school. En in onze maatschappij lopen er ook al niet veel voorbeelden rond van gelukkige langdurige liefdesrelaties. Het is natuurlijk de schuld van de ander als het fout loopt. Maar als we verder kijken, dan zien we dat het niet zo is. Dan zien we dat we ook veel zelf in de hand hebben, dat we er zelf veel voor kunnen doen, dat we uit onze fouten kunnen leren en het nu anders kunnen doen.

Het is een boeiende zoektocht waarin we niet alleen leren uit onze fouten maar waar we ons ook laten inspireren en laten begeleiden door mensen die zich in de kunst van het liefhebben hebben verdiept. We toetsen wijsheden af aan de werkelijkheid om te kijken wat werkt en wat niet. En gaandeweg delen we graag de pareltjes van liefde die we ontdekken.

Trouw zijn aan jezelf

Als je voelt dat je niet samen past, dan is het belangrijk om trouw te zijn aan jezelf en het uit te spreken. Als je nu niet samen past, zal je nooit samen passen. Velen proberen het toch, zelfs jarenlang, om de ander of zichzelf te veranderen. Je mag zelfs duizend tips krijgen en in therapie gaan, als het niet past dan past het niet. Een halve relatie is maar half vervullend en kan slechts tijdelijk werken.

Trouw zijn aan jezelf is de basis van een diepgaande relatie, al is die dan voor het moment enkel met jezelf.

Als je écht samen past, dan weet je het en dan kies je volledig voor elkaar. Dan kan je ook volledig trouw en eerlijk zijn met elkaar. Jullie relatie is dan een poort naar een diepere liefde waarin jullie samen kunnen openbloeien en het mooiste uit elkaar kunnen halen, terwijl je ook de angsten en pijnen bij elkaar kunt respecteren.

Aandachtig luisteren en liefdevol spreken

Het lijkt bijna te banaal om te vermelden maar communiceren is essentieel. We hebben talloze mensen gevraagd wat het geheim van hun duurzame liefdesrelatie is. Dat wat het vuur brandend houdt. En bij 90% is het antwoord … goed met elkaar kunnen praten.

Zeg hoe waardevol je partner voor je is. Oprechte waardering is heel aangenaam en heel verbindend. En je scoort zoveel meer punten dan door kritiek te geven. Denk gewoon eens hoe leuk jij het vindt om te horen hoe belangrijk je bent voor je geliefde, dan wordt het logischer.

Tegelijkertijd is het voor elkaar ook heel aangenaam om duidelijkheid te krijgen bij dingen die moeilijker liggen. Tenminste als het respectvol gebeurt. Door het niet te vertellen blijft het toch knagen en niets is zo onaangenaam als onduidelijkheid. Dan tast de ander in het duister en dat wekt twijfel en onzekerheid. En praten van hart tot hart helpt om elkaars grenzen te respecteren.

En dan komt het belangrijkste in de communicatie: luisteren. Luisteren naar wat je partner zegt, maar ook wat je partner niet zegt. Luisteren naar de woorden, naar de intonatie, naar het gevoel dat achter de woorden ligt. Zorg dat je zo luistert, dat je zeker bent dat je begrijpt wat je partner vertelt. Zo krijg je inzicht en kan je hem of haar gelukkiger maken.

Tijd nemen om samen te genieten

Problemen zijn er altijd. Die vragen natuurlijk om oplossingen. Maar in een goede duurzame liefdesrelatie is de basis dat waar jullie samen gemeenschappelijk kunnen van genieten. Dat wat jullie gelukkig maakt. Want daar draait het toch om, dat je elkaar gelukkig kunt maken als je samen bent, dat je blij bent dat de ander er is, dat je dingen kan delen.

In de eerste plaats is het dus belangrijk dat je daar tijd voor neemt. Lazy-time. Tijd waarin je volledig aanwezig bent en plezier hebt in dat wat jullie samen doen. Het is van essentieel belang om die dingen te cultiveren. Trek er regelmatig tijd voor uit, koester die tijd waarin je samen eet, of ergens naar toe gaat of samen danst of naar muziek luistert of samen iets leest.

Genieten hoeft niet groots te zijn, het zijn vaak de vele kleine dingen die het groots maken. Een glimlach, een grapje, eens onnozel doen, een verliefde blik, samen douchen of koken, een verrassing, elkaar verleiden, samen wandelen of sporten, naar elkaars dromen vragen. De vlam wakkert vanzelf aan als je samen kan genieten. En het leuke van genieten is dat je daar niet veel voor hoeft te doen en dat het naar meer smaakt.

En als je geen inspiratie meer hebt, kan je nog steeds inspiratie zoeken. Een workshop samen volgen kan een enorme boost zijn voor je relatie.

Regelmatig vrijen

Dit is de kers op de taart. Als je voor elkaar kiest, als je goed samen kan praten en goed samen kan genieten dan is samen vrijen bijna vanzelfsprekend. Samen vrijen is dat wat een liefdesrelatie onderscheidt van alle andere relaties. Het is de aantrekking die het passioneel maakt. Als die passie kan samen gaan met de veiligheid en de vertrouwdheid van jullie relatie dan is dat volgens de oude Griekse filosofie de basis om te groeien in een overstijgende liefde.

Samen vrijen harmoniseert de verschillende energieën en maakt dat grenzen ook kunnen vervagen en dat je dichter naar elkaar toe kan groeien. Bij koppels die uit elkaar groeien, vermindert ook het samen vrijen. In een echte liefde wordt de afstand tussen elkaar kleiner met de tijd. En daarin is het heel belangrijk dat je van elkaars lichaam kan houden.

Elkaar liefdevol aanraken, masseren, liefkozen of strelen stimuleert een diepere intieme relatie. En het is leuk om dat te koesteren.

Samen vrijen is meer dan genieten, het is een kunst op zich, die net als communicatie en genieten kan gecultiveerd worden. Je kan erin groeien, omdat het een manier is om met je energie om te gaan en om jouw energie met elkaar te verbinden.

bottom of page