top of page

Maak je dromen waar in 2020


Wat zijn jouw dromen voor 2020? Een nieuw huis kopen? Je droompartner ontmoeten? Een leukere job vinden?

En hoe ga je dat aanpakken?

Veel mensen hebben mooie voornemens voor het nieuwe jaar, maar al snel verwateren deze omdat ze geen methodiek hebben bedacht.

Daarom delen we graag enkele stappen om je dromen te bepalen en tools om ze werkelijk te halen én te genieten van elke stap ernaartoe.

Wat verlang je écht?

Verlangen is een vaak onderschatte emotie die heel krachtig is. “De mate van je verlangen voorspelt de mate van je succes”, schrijft de Amerikaanse psycholoog David Schwarz.

Verlangens wijzen jou de weg naar een gelukkig en geslaagd leven. Maar ...

Als kind leer je echter langzamerhand af waar je zelf naar verlangt. Je leert vooral te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Daarom lijken veel mensen te zijn vergeten wat ze zelf echt belangrijk vinden.

De overgang van oud naar nieuw is daarom een goede periode om eens stil te staan bij de vraag: "Wat zijn mijn diepste verlangens?"

Een eenvoudige, maar daarom geen gemakkelijke vraag!

Hoe kan je weten wat je diep vanbinnen verlangt? Welk verlangen ligt er verborgen onder het stof en de rommel van alle verwachtingen en je eigen angsten?

Oefening: Formuleer jouw diepste verlangens

  • Trek even tijd uit om ergens rustig te gaan zitten, in de natuur of op een plekje waar je niet gestoord kan worden. En neem even volgende vragen door:

- Wat zou je doen alles mogelijk is, als geld geen probleem is, als iedereen blij is met wat je doet en als je niet kon falen?

- Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Welke dingen raken jou? Waardoor raak je geïnspireerd?

- Wat vond je als kind leuk om te doen?

- Waarvan heb je spijt dat je het niet gedaan hebt?

- Waarop ben je jaloers van anderen?

- Wat zou je doen als je het helemaal zelf kon bepalen, als je met niemand rekening zou moeten houden?

  • Noteer wat er zoal bij je opkomt als je bovenstaande vragen leest.

  • Bekijk dan wat je opgeschreven hebt en filter daaruit één of meerdere verlangens die momenteel van belang zijn voor jou.

  • Formuleer vervolgens het belangrijkste verlangen in één zin en formuleer het in de tegenwoordige tijd, alsof het NU is: Dus niet: 'Ik wil een liefdevolle, respectvolle en passievolle relatie', maar wel: 'Ik heb een liefdevolle, respectvolle en passievolle relatie'.

  • Om jouw diepere verlangen te kennen – het verlangen achter je verlangen – stel je nu de vraag: "Stel dat mijn verlangen vervuld is, wat brengt mij dat?" Vb Een liefdevolle, respectvolle relatie brengt mij een gevoel van veiligheid, geborgenheid en waardering. Dit zijn dan jouw échte diepste verlangens, dat wat je écht nodig hebt om gelukkig te zijn.

De grootste saboteur van jouw verlangen

Vaak vertellen mensen honderduit over wat ze nog allemaal willen doen en bereiken in hun leven. Maar als het gaat om hun échte diepere verlangens, dan worden ze al wat stiller...

En als ze heel eerlijk zijn, dan merken ze vaak dat er angst gepaard gaat met wat ze écht diep van binnen verlangen.

Hoe zit het met jouw diepste verlangens? Durf je nog écht te verlangen en te dromen? Of ben je bang?

ANGST is de grootste SABOTEUR van jouw verlangens.

Angst is een tweekoppig monster dat jou wil beschermen tegen gevaar, maar dat jou ook vaak klein houdt wanneer het gaat om ingebeeld gevaar.

Vele mensen leven zonder verlangens, zonder passie omdat ze bang zijn om te falen.

Als we belangrijke keuzes maken, zijn we allemaal wel bang voor mogelijke gevolgen. Dat is heel menselijk.

Het is ook niet de bedoeling dat je geen angst meer hebt, dat zou onmenselijk zijn!

De kunst is dat je je verlangens vervult ondanks je angst. Het gaat erom je angst te herkennen, een plaats te geven en toch te doen wat je zo graag wilt.

Durf te dromen

Eerst denken, dan doen.

Hierbij enkele tools om jouw dromen in vervulling te laten gaan.

DREAMBOARD

“Een beeld zegt meer dan 1000 woorden”. Een Dreamboard is een manier om je verlangens in kaart te brengen. Een beeld zorgt ervoor dat er ook een gevoel opgewekt wordt. Het gevoel dat je zou hebben als je leven precies zo zou zijn als je verlangt.

Je kan het zien als een fotoalbum van jouw droomleven!

  • Zoek afbeeldingen, symbolen of woorden (op het internet of in tijdschriften) die een vertegenwoordiging of symbolisering zijn van de ervaringen, gevoelens, en bezittingen waar je naar verlangt.

  • Neem een groot stuk papier of karton en kleef in het midden een afbeelding van jezelf waar je heel blij op staat.

  • Daarrond plak je leuke andere beelden van jouw droomleven Je kunt er ook je favoriete quotes, affirmaties of waarden zoals liefde, plezier, kracht en schoonheid op schrijven.

  • Zet je dreamboard ergens waar je het vaak ziet. Kijk er elke dag naar en zeg “Yes, ik verdien dit en het is er al”

DAGDROMEN

Naast een fysiek beeld van je verlangens, kan je ook een beeld creëren in je hoofd. Dit noemt men visualiseren.

Het betekent dat je je inbeeldt hoe het zou zijn als je verlangen vervuld is. Je dagdroomt bijvoorbeeld over die liefdevolle, respectvolle en passievolle relatie die je zo graag zou willen. En je beeldt je daarbij zo goed mogelijk in hoe je je daarbij zou voelen.

Visualiseren doe je in feite dagelijks, maar dan onbewust. Hoe vaak beeld je je dingen in die niet zo leuk zijn, zoals onaangename herinneringen uit het verleden die je herbeleeft in je hoofd, of allerlei doemscenario’s die zich in de toekomst zouden kunnen voordoen… Maar die geven ons geen goed gevoel, integendeel.

Daarom is het belangrijk om op een bewuste manier te visualiseren over de realiteit die jij verlangt. Op deze manier breng je jezelf in de 'joy vibe'. Je brein maakt geen onderscheid tussen wat je je inbeeldt en wat echt is. Als je je inbeeldt dat je een actie aan het doen bent, worden er neurale paden in je brein gecreëerd. Je brein denkt dus dat je die actie ook daadwerkelijk aan het doen bent.

Ook sporters maken gebruik van visualisatie. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat spelers hiermee hun prestaties kunnen verbeteren.

Visualiseren, of dagdromen, werkt het beste als je doet alsof het er al is. Je bent het al, het is er al.

GROTE DROMEN, KLEINE STAPPEN

Wil je verandering in je leven? Dan kun je dit op twee verschillende manieren doen. Ofwel radicaal, ofwel stapsgewijs. Wij geloven in kleine stappen.

Kaizen is een oude filosofie die in één zin samengevat wordt in de Tao Te Ching:

“The journey of a thousand miles begins with a single step.”

Kaizen gaat om het nemen van kleine, doenbare stappen naar verandering. De reden waarom dit beter lukt, heeft te maken met je hersenen.

Heb je weleens meegemaakt dat je besluit om wat te vermageren (je rationeel brein), maar dan eet je 's avonds een hele zak chips voor de TV? Of je probeert een creatieve tekst te schrijven en er komt geen inspiratie?

Hoe komt dit dan? Dit is de schuld van je Amygdala. Deze bevindt zich in het middenbrein en controleert de vecht-en-vlucht respons. Dit is het systeem dat in actie treedt wanneer er gevaar is, zodat je kunt overleven. Een aantal functies in je lichaam worden geactiveerd en andere, zoals je rationeel denken en je creativiteit, worden vertraagd of stopgezet.

Het probleem is dat de Amygdala en z'n vecht-en-vlucht respons alarm slaan telkens wanneer je afwijkt van je vertrouwde gewoontes. Hoe groter de verandering, hoe sterker de angst en hoe meer kans dat de toegang tot je creatieve brein verhinderd wordt.

DUS: maak de stap kleiner zodat je Amygdala niet geactiveerd wordt en je de angst omzeilt.

Grote verandering → angst → geen succes

Kleine verandering → angst omzeild → succes

Als je een specifiek doel wilt bereiken, stel jezelf elke dag de vraag: Welke kleine stap kan ik nu nemen die mij dichter bij mijn doel brengt?

Eén klein stapje lijkt misschien niets... maar dat stapje leidt gemakkelijk tot een tweede stap en een derde, enzovoort, tot je op een dag ontdekt dat je de verandering die je wilde gerealiseerd hebt.

Wat is jouw eerste stap naar het droomleven dat je wilt creëren?

Enjoy the Journey

Verlangens hebben is belangrijk omdat ze een drijfveer zijn om met meer passie te leven. Verlangens geven richting aan je leven.

Zonder verlangens word je eerder geleefd en werk je van probleem naar probleem, zonder echt te genieten van je leven.

Maar eens je je verlangens kent, is het belangrijk om het eindresultaat los te laten. Teveel focus op het zo snel mogelijk realiseren van jouw droom, zorgt ervoor dat je niet geniet van de reis ernaar toe. En daar gaat het vooral om!

Het gaat erom NU gelukkig te zijn, te genieten van elke stap naar jouw droom, van jouw groei en jouw inzichten.

Vreugde beleven aan de reis zelf, is belangrijker dan het realiseren van jouw verlangens.

Zet een stap naar een vreugdevoller leven

Wil je je verlangens waarmaken? Elk moment in je leven kan je een blanco bladzijde beginnen om nieuwe keuzes te maken en andere resultaten in je leven te zien.

Maar je hebt een heldere kijk en een navigatiesysteem nodig. Bovenstaande kan je hierbij helpen maar als je een persoonlijke aanpak wenst dan kunnen we je begeleiden.

Wij kunnen je inzichten geven waar je zelf niet bij kunt. Je ontdekt waar je naartoe wilt en wat jou tegenhoudt. En we begeleiden jou stap voor stap naar meer vreugde in je leven.

Wat zijn jouw verlangens voor het nieuwe jaar? Laat het ons hieronder bij de reacties weten. Daar inspireer je ook weer anderen mee. Alvast bedankt!

bottom of page