top of page

Waarom goede voornemens niet werken


Er is alweer bijna een maand voorbij van het nieuwe jaar. Wat gaat de tijd snel hé!

Weet je nog welke goede voornemens of wensen je gemaakt hebt voor 2020? En hoe gaat het ermee?

Als je merkt dat het moeilijk is om je goede voornemens vol te houden, dan is dat heel normaal. Veel mensen worstelen met hetzelfde probleem.

Het behalen van doelen kan een frustrerende weg zijn. En dat komt omdat er saboteurs op die weg kunnen zijn!

5 saboteurs op de weg naar jouw verlangens

1. Angst

Angst is misschien wel de grootste saboteur om jouw diepste verlangens te vervullen.

Ondanks dat verlangen op zich heel gemakkelijk is, toch blijkt durven dromen voor velen moeilijk. Omdat ze van jongs af aan niet geleerd hebben om op hun verlangen te vertrouwen.

Het leven is dan moeizaam, je vreugde droogt op en je voelt dat je niet het leven leidt dat je graag zou willen leiden.

Tot op een bepaald moment in je leven (en liefst niet op je sterfbed), dan stel je jezelf de vraag ‘Is dit het nu?’.

De angst dat je zou falen en dat je weer pijn en frustratie moet ervaren houdt je tegen om te doen wat je echt verlangt.

2. Geen geloof/vertrouwen

Eerst zien, dan geloven? Of eerst geloven, dan zien?

Je ziet mensen hard werken en weinig geld verdienen. Je ziet nauwelijks nog liefdesrelaties waar er overvloedig vreugde en warmte is. Je komt altijd weer die dominante mensen tegen die jou manipuleren en jou geluk niet gunnen.

Er zijn zoveel voorbeelden van hoe moeizaam het leven is, dat je denkt dat het normaal is. Je gelooft er op den duur niet meer in dat het anders kans, moeitelozer, vreugdevoller, ...

Je beperkt jezelf als je enkel gelooft in dat wat je ziet en ervaart. Het is niet fout, maar het werkt moeizaam.

3. Beperkende overtuigingen

Negatieve of beperkende gedachten die je vaak denkt, worden overtuigingen. En die gaan jouw werkelijkheid creëren.

  • Je bent bvb. diep van binnen overtuigd dat je niets waard bent, en zo reageren mensen dan ook op jou en dan ga je verder denken van “zie je wel, ik ben niets waard”.

  • Of je bent ervan overtuigd dat de meeste mensen negatief zijn. De kans is heel groot dat mensen inderdaad negatief zijn tegen jou. En weer … “zie je wel”.

Deze overtuigingen kunnen al heel oud zijn, bijvoorbeeld uit je kindertijd. Het kunnen meningen zijn van anderen die je hebt overgenomen. Of het zijn verkeerdelijk genomen conclusies.

4. Gevoelens negeren

Jouw gevoelens zijn jouw GPS om te navigeren naar jouw droomleven. Jouw goed gevoel, jouw vreugde, passie, enthousiasme, blijheid toont jouw de weg!

Dus een belangrijke saboteur om jouw weg te vinden naar het leven dat je verlangt, is het negeren van jouw gevoelens.

De reden waarom je je gevoelens negeert is omdat het niet altijd aangename gevoelens zijn. En het is dus logisch dat je die probeert te vermijden. Wat er vaak gebeurt bij situaties die niet goed voelen is dat je in plaats van aandacht te geven aan je gevoelens en die te zien als een GPS, je je aandacht richt op het probleem (buiten jezelf).

Een automatische reactie op het probleem is dan vaak piekeren en zorgen maken. Ofwel vluchten ervan door afleiding te zoeken in werk, sport, eten, drinken, TV kijken enz.

5. Je lichaam negeren

Naast jouw gevoelens, is ook jouw lichaam een navigatiesysteem om jouw weg te vinden naar meer geluk.

Wanneer je niet op het juiste pad zit, gaat je lichaam signalen geven om je dit duidelijk te maken. Dit kan zijn in de vorm van spierspanningen, verteringsproblemen, slaapmoeilijkheden, enz. Je kan het vergelijken met de alarmlichtjes in je auto die gaan oplichten als er een probleem is.

Maar doordat je druk bezig bent en geen aandacht geeft aan je lichaam, negeer je vaak de signalen van je lichaam. Je voelt misschien wel het ongemak, maar je neemt een pilletje of je smeert een zalfje en je doet gewoon verder zoals je bezig was.

5 manieren om komaf te maken met je saboteurs

Hoe kan het dan anders?

1. Door je angst onder ogen te zien en toch te doen wat je wilt doen ondanks je angst.

Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar er bestaan heel eenvoudige manieren om dat te doen. Door baas te worden over je angst ga je niet alleen je diepere verlangens vervullen maar ontdek je ook nog eens een bijzondere kracht die jou heel gelukkig maakt.

2. Door anders naar de "realiteit" te kijken.

En dat kan je doen door een vogelperspectief te ontwikkelen. Dan heb je een veel ruimer zicht en krijg je toegang tot je intuïtie.

Stel je voor dat je keuzes kunt maken die bij jou passen en waar je niet over hoeft na te denken. Je weet het gewoon. En het leuke is dat je dat kan ontwikkelen. Het vergt wat oefening maar het is meer dan de moeite waard. En je spaart er heel wat kostbare levenstijd mee uit.

3. Door je denkpatronen om te buigen.

Negatieve overtuigingen zijn automatische denkpatronen geworden. Je kan het vergelijken met een auto die aan 100 km/uur rijdt. Die verander je niet zomaar van richting. De bedoeling is dus dat je eerst afremt en dan gaat bijsturen. Begrijp je waarom 'positive thinking' niet zomaar werkt en waarom je verlangens niet zomaar uitkomen?

Hoe je afremt en van richting verandert is niet zo moeilijk. Je moet weten waar de rem is en hoe je aan het stuur kan draaien.

4. Door je gevoelens als GPS te gebruiken.

Je gevoelens zijn een soort navigatiesysteem naar je droomleven. Hoe je die GPS kan gebruiken is één van de belangrijkste tools die je kan leren en die je leven een radicale wending kunnen geven. Het is één van de meest waardevolle stappen die je kan nemen in je leven omdat je zo je verlangens kunt vervullen.

5. Door te luisteren naar de signalen van je lichaam.

Door je stress-signalen, maar ook je vreugde-signalen te ontdekken ga je steeds met meer ontspanning door het leven en kost het geen moeite meer om je verlangens te laten uitkomen.

Het leven is niet bedoeld om met stress te leven, het kan echt anders, met veel meer vreugde en voldoening.

Laat de saboteurs niet langer jouw verlangens in de weg staan. Ze wijzen jou de weg naar een leven met passie!

Hoe je dit allemaal concreet in de praktijk kunt brengen kan je leren in ons STEPS of Joy online programma (beschikbaar vanaf maart 2020).

Je krijgt er niet alleen dieper inzicht in hoe het allemaal werkt, maar ook eenvoudige technieken om:

  • je angst de baas te worden, zodat je de moed hebt om te doen wat je zo graag wilt doen

  • intuïtiever te worden, waardoor je zonder nadenken weet wat jouw weg is

  • je beperkende denkpatronen om te buigen en je gedachten voor jou te laten werken in plaats van tegen jou

  • de rijkdom van je gevoelsleven te ontdekken en te kiezen voor een goed gevoel, in elke situatie

  • de signalen van je lichaam te ontdekken, zodat je deze als GPS kunt gebruiken naar een vreugdevol leven

  • concrete stappen te zetten om vreugde te beleven en je verlangens te vervullen.

Zet een stap naar een vreugdevoller leven

Wil je je verlangens waarmaken? Elk moment in je leven kan je een blanco bladzijde beginnen om nieuwe keuzes te maken en andere resultaten in je leven te zien.

Maar je hebt een heldere kijk en een navigatiesysteem nodig. Bovenstaande kan je hierbij helpen maar als je een persoonlijke aanpak wenst dan kunnen we je begeleiden.

Wij kunnen je inzichten geven waar je zelf niet bij kunt. Je ontdekt waar je naartoe wilt en wat jou tegenhoudt. En we begeleiden jou stap voor stap naar meer vreugde in je leven.

Wat werkt wel en wat werkt niet voor jou? Laat het ons hieronder bij de reacties weten. Daar inspireer je ook weer anderen mee. Alvast bedankt!

bottom of page