top of page

Waarom goede voornemens niet werken


Er is alweer bijna een maand voorbij van het nieuwe jaar. Wat gaat de tijd snel hé!

Weet je nog welke goede voornemens of wensen je gemaakt hebt voor 2020? En hoe gaat het ermee?

Als je merkt dat het moeilijk is om je goede voornemens vol te houden, dan is dat heel normaal. Veel mensen worstelen met hetzelfde probleem.

Het behalen van doelen kan een frustrerende weg zijn. En dat komt omdat er saboteurs op die weg kunnen zijn!

5 saboteurs op de weg naar jouw verlangens

1. Angst

Angst is misschien wel de grootste saboteur om jouw diepste verlangens te vervullen.

Ondanks dat verlangen op zich heel gemakkelijk is, toch blijkt durven dromen voor velen moeilijk. Omdat ze van jongs af aan niet geleerd hebben om op hun verlangen te vertrouwen.

Het leven is dan moeizaam, je vreugde droogt op en je voelt dat je niet het leven leidt dat je graag zou willen leiden.

Tot op een bepaald moment in je leven (en liefst niet op je sterfbed), dan stel je jezelf de vraag ‘Is dit het nu?’.

De angst dat je zou falen en dat je weer pijn en frustratie moet ervaren houdt je tegen om te doen wat je echt verlangt.

2. Geen geloof/vertrouwen

Eerst zien, dan geloven? Of eerst geloven, dan zien?

Je ziet mensen hard werken en weinig geld verdienen. Je ziet nauwelijks nog liefdesrelaties waar er overvloedig vreugde en warmte is. Je komt altijd weer die dominante mensen tegen die jou manipuleren en jou geluk niet gunnen.

Er zijn zoveel voorbeelden van hoe moeizaam het leven is, dat je denkt dat het normaal is. Je gelooft er op den duur niet meer in dat het anders kans, moeitelozer, vreugdevoller, ...

Je beperkt jezelf als je enkel gelooft in dat wat je ziet en ervaart. Het is niet fout, maar het werkt moeizaam.

3. Beperkende overtuigingen

Negatieve of beperkende gedachten die je vaak denkt, worden overtuigingen. En die gaan jouw werkelijkheid creëren.

  • Je bent bvb. diep van binnen overtuigd dat je niets waard bent, en zo reageren mensen dan ook op jou en dan ga je verder denken van “zie je wel, ik ben niets waard”.

  • Of je bent ervan overtuigd dat de meeste mensen negatief zijn. De kans is heel groot dat mensen inderdaad negatief zijn tegen jou. En weer … “zie je wel”.

Deze overtuigingen kunnen al heel oud zijn, bijvoorbeeld uit je kindertijd. Het kunnen meningen zijn van anderen die je hebt overgenomen. Of het zijn verkeerdelijk genomen conclusies.

4. Gevoelens negeren

Jouw gevoelens zijn jouw GPS om te navigeren naar jouw droomleven. Jouw goed gevoel, jouw vreugde, passie, enthousiasme, blijheid toont jouw de weg!

Dus een belangrijke saboteur om jouw weg te vinden naar het leven dat je verlangt, is het negeren van jouw gevoelens.

De reden waarom je je gevoelens negeert is omdat het niet altijd aangename gevoelens zijn. En het is dus logisch dat je die probeert te vermijden. Wat er vaak gebeurt bij situaties die niet goed voelen is dat je in plaats van aandacht te geven aan je gevoelens en die te zien als een GPS, je je aandacht richt op het probleem (buiten jezelf).

Een automatische reactie op het probleem is dan vaak piekeren en zorgen maken. Ofwel vluchten ervan door afleiding te zoeken in werk, sport, eten, drinken, TV kijken enz.

5. Je lichaam negeren

Naast jouw gevoelens, is ook jouw lichaam een navigatiesysteem om jouw weg te vinden naar meer geluk.

Wanneer je niet op het juiste pad zit, gaat je lichaam signalen geven om je dit duidelijk te maken. Dit kan zijn in de vorm van spierspanningen, verteringsproblemen, slaapmoeilijkheden, enz. Je kan het vergelijken met de alarmlichtjes in je auto die gaan oplichten als er een probleem is.

Maar doordat je druk bezig bent en geen aandacht geeft aan je lichaam, negeer je vaak de signalen van je lichaam. Je voelt misschien wel het ongemak, maar je neemt een pilletje of je smeert een zalfje en je doet gewoon verder zoals je bezig was.

5 manieren om komaf te maken met je saboteurs

Hoe kan het dan anders?

1. Door je angst onder ogen te zien en toch te doen wat je wilt doen ondanks je angst.

Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar er bestaan heel eenvoudige manieren om dat te doen. Door baas te worden over je angst ga je niet alleen je diepere verlangens vervullen maar ontdek je ook nog eens een bijzondere kracht die jou heel gelukkig maakt.

2. Door anders naar de "realiteit" te kijken.

En dat kan je doen door een vogelperspectief te ontwikkelen. Dan heb je een veel ruimer zicht en krijg je toegang tot je intuïtie.

Stel je voor dat je keuzes kunt maken die bij jou passen en waar je niet over hoeft na te denken. Je weet het gewoon. En het leuke is dat je dat kan ontwikkelen. He