top of page

Je eigen weg gaan...


In het hartje van Marokko, tussen de Atlantische oceaan, het ongerepte Atlasgebergte en de eindeloze woestijn, valt het ons nog meer op. De natuur alleen al geeft heel andere perspectieven. De landschappen veranderen naarmate we verder rijden. Het geeft een rustig gevoel om de zon te zien ondergaan achter de toppen van de bergen...

Iets nieuws doen...

Herinneringen duiken op van hoe dagelijkse routine het leven z’n

schoonheid ontneemt. Het lijkt wel of we ons allemaal haasten naar de dood. Dat realiseren doet ons beseffen hoe kort en waardevol het leven is. En dat de weg die we gaan beter niet op automatische piloot staat.

Het vraagt veel moed om onszelf in vraag te stellen. Om te durven zien met wat we bezig zijn en om te kijken of we wel onze eigen weg gaan. Ergens is het wel veilig om in die rat race mee te draaien. Iedereen doet het, dus het zal wel zo horen. En trouwens, wat zijn de alternatieven?

Net zoals voor ons is het voor de meesten niet mogelijk om van één dag op een ander een volledig ander leven op te bouwen. Maar dat hoeft ook niet. Het is door eens iets nieuws te doen dat ons leven een nieuwe invulling krijgt en nieuwe inspiratie geeft. We merken het hier dagelijks … eens iets nieuws doen herbront en doet herleven.

Eens iets nieuws doen is één van de basiselementen van Mindfulness. Het maakt ons alerter. Zintuigen worden wakker gemaakt en onze waarneming verscherpt. Het geeft andere perspectieven en die zijn niet alleen naar buiten gericht. Ook vanbinnen kan je de verandering voelen. En vooral de vreugde om het onuitputtelijke nieuwe te ervaren, de vreugde om een andere weg te gaan, de vreugde om niet gevangen te blijven in de routinemolen, de vreugde om voluit te kunnen leven zonder stress.

Iets nieuws doen brengt ons bij de “beginnersgeest”. Het hoeft niet groots te zijn. Je kan ook kleine dingen in je leven veranderen, of dezelfde activiteiten met vernieuwde aandacht doen, alsof het de eerste keer is. Zelfs ademen kan heel anders worden en veel vrijheid geven als het de juiste aandacht krijgt. Door de beginnersgeest kunnen wonderen ontstaan omdat je gaat kijken als een kind dat voor de eerste keer die avondlichtjes ziet die daar in de vallei opduiken. Het is een wonder dat door tijd te nemen er meer tijd ontstaat en vooral dat het leven niet zomaar aan jou voorbij vliegt.

Steeds opnieuw nieuw

De keerzijde van de medaille van ‘iets nieuws doen’ is dat we “shoppers” worden. Altijd maar iets nieuws willen kan ook leiden tot oppervlakkigheid. Zoals zappen op TV. Er zit geen verdieping in.

Het blijft bij de vorm zonder dat de inhoud ontdekt wordt. Het is de geest die constant op zoek is naar iets ‘nieuws’, terwijl hij aan de diepere rust ontsnapt.

Laat in de nacht komen we toe op de plaats waar we overnachten. Na een verkwikkende douche doen we iets wat we iedere avond opnieuw doen. Maar het is geen routine. We hebben er een ritueel van gemaakt. Een dankbaarheidsritueel waarin we elkaar bedanken voor de mooie momenten van de dag.

En dat maakt het zo mooi. Iets doen alsof het de eerste keer is, steeds opnieuw. En dat maakt het verschil tussen een routine en een ritueel. In routine doen we telkens weer hetzelfde, maar er ontstaat niets nieuws, er is geen verwondering meer, er is niet veel aandacht meer en er is geen uitdaging.

Het is sterven voor we dood gaan. Maar het kan anders. Het verschil is dat er meer aandacht is waardoor er iets nieuws ontstaat.

Altijd opnieuw stimuleert onze creativiteit en onze inspiratie ons om nieuwe stappen te zetten, nieuwe wegen te bewandelen en ons te verrijken met dat wat het leven ons te bieden heeft. Het zijn de ervaringen die ons rijker maken en ons inzicht geven in wat onze eigen weg echt is.

Flow

Gewoontes kunnen leuk en veilig zijn maar kunnen dus ook onze groei in de weg staan, zonder dat we het beseffen. Gewoontes en routine doorbreken lijkt gemakkelijk maar dat is het absoluut niet. En dat komt omdat ze in ons lichaamsgeheugen opgeslagen liggen. En het is daar dat we tegen grenzen stoten en soms terug in ons oude patroon kruipen.

Het leuke om samen te zijn is dat we elkaar op een respectvolle en zachte wijze stimuleren om grenzen te verleggen. Iets wat we alleen nooit zouden doen. Maar ook door de inzichten die we van onze leraren gekregen hebben toe te passen en in het dagelijkse leven te integreren.

Daardoor ontstaan weer vele nieuwe inzichten en het gevoel dat alles stroomt. We proeven van de wonderen van het leven, de schatten van de diepere lagen en dat smaakt naar meer … .

Die stroming ontstaat als er voldoende uitdaging is, maar ook voldoende vaardigheden om die uitdagingen aan te gaan. Als de uitdagingen veel groter zijn dan wat we aankunnen dan ontstaat er angst en gaan we ervan vluchten. Anderzijds, als de uitdaging te gering is dan wordt het saai en gaan we ons vervelen.

Je eigen weg gaan is een weg waarin je kan voelen dat het stroomt. Dat het vanzelf gaat en dat er heel wat vervulling is. Je kan de ontspanning voelen terwijl er toch vanalles in beweging is. Je voelt je meer leven en je maakt van je weg een mooie inspirerende weg die je met anderen kan delen.

Groeifasen

  1. Routine en automatische piloot

  2. Iets nieuws doen

  3. Blokkades

  4. Verdieping

  5. Flow

We helpen jou graag om meer je eigen weg te gaan afhankelijk van de fase waarin je zit. Stroming in je leven krijgen gebeurt niet van één dag op een ander. Het is een proces waarin we je graag helpen.

bottom of page