top of page

Emotionele eenzaamheid transformeren


Ken je het gevoel dat je op een feestje onder vrienden bent en dat je je toch eenzaam voelt? Of op Kerstmis bij je familie? Of in bed naast je partner?

Je kunt je dus ook eenzaam voelen als je niet alleen bent!

En heb je het al eens meegemaakt dat je fysiek heel ver verwijderd was van iemand, en dat je die persoon toch heel dichtbij voelde?

Eenzaamheid is dus niet hetzelfde als alleen zijn. Je kunt je eenzaam voelen terwijl je een druk sociaal leven hebt. En je kunt je perfect gelukkig voelen terwijl je alleen bent.

Sociale versus emotionele eenzaamheid

Wanneer je sociale isolatie ervaart, spreekt men van sociale eenzaamheid. Je voelt je eenzaam omdat je gewoonweg te weinig sociaal contact hebt. Er is een gemis aan relaties. Je hebt het gevoel dat je te weinig vrienden, familieleden of kennissen hebt om op terug te vallen.

Emotionele eenzaamheid treedt op als iemand een hechte, intieme band mist met één of meerdere personen. Meestal gaat het om de levenspartner. Er is een emotionele behoefte. Emotionele eenzaamheid is één van de meest pijnlijke gevoelens en één van de grootste kwalen van vandaag de dag. Velen zijn omringd door mensen - familie, vrienden en honderden of zelfs duizenden “vrienden” op sociale netwerken - en toch voelen ze zich eenzaam. Het is een gevoel van leegte die enorm kwellend is.

Hoe omgaan met emotionele eenzaamheid?

Als je emotioneel lijdt onder gevoelens zoals eenzaamheid, dan heb je de neiging om je te verliezen in een wereld van gedachten. Je denkt aan het verleden of aan mogelijkheden in de toekomst.

Of je zoekt afleiding door mensen op te zoeken, heel druk bezig te zijn, televisie te kijken, te eten, alcohol te drinken,...

Het enige wat je niet doet is je gevoel accepteren!

En je kunt gerust eventjes vluchten van die leegte die je voelt en die proberen op te vullen met allerlei spannende ervaringen, interessante contacten of boeiende bezigheden. Je zal ongetwijfeld ook iets leren uit deze ervaringen.

Maar op een bepaald moment zal je merken dat het gevoel van eenzaamheid daarmee niet verdwenen is. En dan word je opnieuw geconfronteerd met dat vacuüm. Vluchten of vechten tegen eenzaamheid helpt dus tijdelijk, maar niet op de lange termijn.

Hoe kun je het dan wel aanpakken?

If you go deeper and deeper into your own heart,

you’ll be living in a world with less

fear, isolation and loneliness.

~ Sharon Salzberg

Verbondenheid

Emotionele eenzaamheid is een gemis aan verbondenheid met anderen. Verbondenheid is één van de menselijke basisbehoeften, net zoals eten en drinken of een dak boven je hoofd. Alleen krijg je bij een gebrek aan verbondenheid geen dorst, maar voel je je eenzaam! Het is een gevoel van leegte, onbegrip en afwijzing.

Dit gevoel kan je transformeren door in te zien dat eenzaamheid 'maar' een gevoel is, en geen feit. Dat is een subtiel maar belangrijk verschil.

We zijn altijd alleen. Jij leeft met jouw gedachten in jouw hoofd en je woont in jouw lichaam. Hoeveel mensen je ook om je heen hebt, hoe warm je ook in iemands armen ligt, je bent altijd alleen. Niemand hoort jouw duizenden gedachten. Niemand voelt jouw gevoelens.

En anderzijds zijn we nooit alleen. Altijd is er ergens een levend wezen bereid om samen met jou te zijn. En dat kan bij het kleinste plantje beginnen, of bij een vogel die zingt, of bij een kind dat lacht. Hoe veel of weinig je er ook van bewust bent, alle levensvormen zijn verbonden. Ze ondersteunen elkaar en vormen een kosmisch geheel. Alle levende wezens hebben een bewustzijn en alle bewustzijnsvormen zijn verbonden.

Conclusie, je bent altijd alleen en tegelijk nooit alleen.

Zelfliefde

Ook zelfliefde kan eenzaamheid transformeren. Als mens wil je je liefde kunnen delen en als er niemand is waarmee je die kunt delen, geef jezelf dan liefde!

Het begint met het gevoel van eenzaamheid toe te laten, het alle ruimte te geven en daarna jezelf compassievol toe te spreken. Je gaat als het ware de kamer van je hart binnen om je eenzaamheid te begroeten met de boodschap 'ik ben er voor je'. En daarna spreek je jezelf vol mededogen toe, zoals je tegen je beste vriend(in) zou spreken.

Op die manier vul je de leegte in je hart met warmte en liefde.

Een manier om gevoelens van zelfliefde te cultiveren is het beoefenen van Metta of 'loving kindness' meditatie. Je vindt deze meditatie terug bij de gratis meditaties die je kunt beluisteren via de PURE Energy Academy.

Wanneer je zelfliefde voelt, besef je dat je niet afhankelijk bent van andere mensen of externe activiteiten om je vervuld, waardig, geliefd of gelukkig te voelen. Hoewel je misschien nog steeds een partner zoekt die goed bij je past, weet je dat relaties kunnen komen en gaan en ups en downs hebben, en je kunt je ook nog eenzaam voelen als je er één hebt.

Innerlijk geluk ontstaat wanneer je je angst transformeert in dankbaarheid en openheid en wanneer je warmte en liefde voor jezelf en anderen cultiveert. Je hebt alle liefde die je nodig hebt in je ... je moet er gewoon contact mee maken en de donkere wolk van eenzaamheid zal vervagen.

I wish I could show you

when you are lonely or in darkness

the astonishing light

of your own being.

~ Hafiz

Begeleide meditatie

Hieronder vind je een begeleide meditatie om emotionele eenzaamheid te begroeten en te transformeren via zelfcompassie.

Wil je graag nog meer meditaties uitproberen? Meld je dan eenvoudig aan voor onze gratis meditaties op de Pure Academy! Je vindt er tal van mindfulness, heartfulness, relaxatie-en slaapmeditaties.

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen!

Jouw comments leveren mij en anderen weer mooie inzichten, dus laat iets achter :-)

bottom of page