top of page

Geluk en optimisme nodig?


Het leven is lijden wordt vaak gezegd. En inderdaad, ieder mens krijgt in z'n leven een deel pijn te verwerken. Vroeg of laat krijg je een portie familiedrama, ziekte, sterfte of wat dan ook op je bord. En deze pijn vermijden of verdringen kan het gevoel van ellende alleen maar vergroten.Maar het leven is gelukkig niet enkel kommer en kwel.

Dr. Elke Smeets, psychologe gespecialiseerd in positieve psychologie en zelfcompassie en dr. Madelon Peters, hoogleraar experimentele gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Maastricht, richten zich op het tegenovergestelde.

In hun boek Geluk en optimisme beloven ze je te leren een gelukkiger leven te leiden. Vier modules op basis van positieve psychologie gaan je hierbij stap voor stap helpen.

Voor wie?

Een boek over positieve psychologie met oefeningen en zelfevaluatielijsten, voor iedereen die positieve emoties en optimisme wil versterken. Volgens onderzoek leiden positieve emoties tot meer flexibiliteit, persoonlijke groei, creativiteit en gevoelens van verbondenheid. Bovendien beschermen positieve emoties ons tegen stressklachten en depressieve of angstgevoelens.

In 4 modules naar een gelukkiger leven

De thema's van de modules zijn:

  • Zelfcompassie In deze module leer je hoe je een gezonde relatie met jezelf ontwikkelt. Dit houdt in dat je op een ondersteunende manier met jezelf omgaat in moeilijke situaties. In plaats van jezelf te beoordelen en te bekritiseren, leer je met meer mildheid en zelfcompassie met jezelf om te gaan.

  • Meer aandacht krijgen voor leuke dingen Ondanks dat iedereen wel eens pijnlijke situaties meemaakt in het leven, zijn er ook altijd leuke en mooie momenten. Het doel van deze module is je met een heel eenvoudige oefening meer bewust te maken van het goede in je dagelijks leven. Door meer aandacht te schenken aan positieve dingen, zal je leven vreugdevoller worden.

  • Genieten In deze module worden drie verschillende oefeningen gegeven om meer leuke activiteiten in je leven in te bouwen, om écht te genieten van plezierige momenten en om na te genieten van fijne momenten uit het verleden

  • Optimisme Ondanks de tegenslagen in het leven is het belangrijk om positief te blijven over de toekomst. In deze module wordt een belangrijke oefening gegeven om optimisme te ontwikkelen en te behouden.

Waardevolle inhoud

Geluk en optimisme is mijns inziens een heel waardevol boek waar je veel van kunt leren, mits je trouw aan de slag gaat met de opdrachten die je gemakkelijk kunt inpassen in je dagelijks leven. Voorafgaand aan het praktische gedeelte lees je meer over positieve psychologie, die focust op dat wat mensen juist gelukkig maakt. Het zelfhulpprogramma dat beschreven wordt in Geluk en optimisme werd aan de Universiteit van Maastricht oorspronkelijk ontwikkeld voor pijnpatiënten en bleek bewezen werkzaam. Smeets en Peeters dachten dat dit programma ook wel eens werkzaam zou kunnen zijn voor een breder publiek en ontwikkelden daarom een algemener programma. Dit zelfhulpprogramma kun je, inclusief opdrachten en zelfevaluatielijsten, in zeven weken afronden.

Zoals met alle nieuwe vaardigheden die je aanleert, is het ook met dit boek zo dat het resultaat afhangt van hoeveel tijd en aandacht je in de oefeningen steekt. Geluk en optimisme is geen boek dat je passief consumeert. Je moet ermee aan de slag gaan als je wilt dat het ook wat gaat opleveren. Na een gedegen en onderbouwde uitleg, volgen heel wat leuke oefeningen die telkens heel helder en uitgebreid beschreven worden.

Als je de oefeningen uit dit boek een plaats kunt geven in je dagelijks leven, dan heb je grote kans dat je een gelukkiger en optimistischer mens wordt!

Stevige fundering

Voor wie houdt van wetenschappelijk onderbouwde technieken, is dit boek zeker een aanrader. Zo is er in elk van de vier modules een onderdeel 'Onderzoek naar effectiviteit van de oefeningen in deze module.'Dit geeft direct het gevoel dat het een degelijk en betrouwbaar zelfhulpboek is met een stevige fundering.

De auteurs

Dr. Madelon Peters is hoogleraar experimentele gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Maastricht.

Dr. Elke Smeets is als psychologe gespecialiseerd in positieve psychologie en zelfcompassie. Ze is opleidingsdirecteur bij Allegre in België en als gastdocent verbonden aan de Universiteit van Maastricht.

Zelf lezen?

Geluk en optimisme

Uitgeverij Nieuwezijds

176 pagina’s.

Verkrijgbaar als paperback

Ik ben erg benieuwd naar jouw inzichten, verhalen en vragen over dit onderwerp.

Jouw comments leveren mij en anderen weer mooie inzichten, dus laat iets achter :-)

bottom of page