top of page

Geen zorgen... gedachten zijn maar gedachten.


Vele mensen leven vooral in hun hoofd, waar het meestal heel druk is. Op zich is daar niets mis mee. Je kan vele leuke, creatieve ideeën en plannen hebben. Maar vaak is de drukte in ons hoofd helaas niet zo fijn. Hoe komt dat?

Omdat leven in je hoofd heel veel energie kost en vermoeiend is. Je wordt er trouwens ook heel onrustig en gestrest van. Al die gedachten maken het leven meestal drukker waardoor je minder geniet van het leven.

Maar het goede nieuws is: je bent niet je gedachten. Een gedachte is iets dat komt en gaat en dat niet persé waar hoeft te zijn. Het is 'maar' een gedachte...

“What a liberation to realize that the ‘voice in my head’ is not who I am.” - Eckhart Tolle -

Denken: zegen of vloek?

Zoals ik al schreef is er niets mis met denken... Het is zelfs iets heel waardevol. Het stelt ons in staat om boeken te schrijven, levens te redden, computers te bouwen, enz. Denken is een zegen. En omdat het zo goed werkt om allerlei problemen op te lossen, hebben we geleerd om het voor alles toe te passen. En daar loopt het mis!

Denken is niet altijd de beste methode om toe te passen.

Piekeren

Ken je dat? Je ligt 's avonds in bed en ligt aan allerlei dingen te denken: je werk, klusjes die nog moeten gedaan worden, problemen die je wilt oplossen, kleine dingen die je nog wilt regelen, … En het blijft maar ratelen in je hoofd.

Op dat moment voelt het alsof je iets kunt bereiken door over die dingen na te denken. Alsof je er op die manier controle over hebt.

Maar dit piekergedrag leidt werkelijk helemaal nergens toe, behalve je uit je slaap te houden. Je stapt niet uit je bed om aan die dingen te werken, je schrijft ze niet op, en je zal zeker niet onthouden. Tegen de ochtend ben je toch weer alles vergeten.

Als je dat inziet, dan kan je je gedachten loslaten en rustig inslapen.

Het stemmetje in je hoofd

We hebben allemaal een stemmetje in ons hoofd dat constant ratelt. Alsof het een radio is die constant op de achtergrond commentaar geeft. Let er maar eens op. Er zit een soort verhalenverteller in je hoofd die constant praat. Het houdt nooit op. En meer nog, we klampen ons vast aan gedachten die voorbij waaien, alsof ze het belangrijkste zijn in ons leven.

Je kan die radio echter af en toe eens uitzetten. Dat kan je doen door je denken alleen te gebruiken als er écht moet nagedacht worden, en voor de rest van de tijd laat je die gedachten gewoon voor wat ze zijn. Dat is wanneer je stopt met leven in je hoofd.

Hoe doe je dat?

Wel, misschien zal het je teleurstellen, maar het is niet mogelijk om te stoppen met denken. Dat is alsof je de zee probeert leeg te scheppen. Dat lukt niet! Gedachten zullen blijven komen, of je het nu wil of niet. Je hebt er geen controle over. Je hart pompt, je longen ademen, je darmen verwerken je voeding,... en je brein creëert gedachten. Dat is dus een eerste belangrijk inzicht: gedachten zijn er, daar heb je niets over te zeggen.

Ok, als we gedachten niet kunnen stoppen, wat gaan we er dan mee doen? We gaan onderscheid maken tussen het opmerken van een gedachte, en de inhoud van de gedachte. Dit betekent dat je simpelweg erkent dat er een gedachte is, en je niet laat meeslepen door de inhoud van die gedachte. Dus: 'ja, er is een gedachte'. Punt.

Een voorbeeld. Je denkt ineens: 'ik moet eens gaan stofzuigen'. Die gedachte is er, daar kan je niets aan veranderen. Maar je hoeft er verder niet op in te gaan.

Wat we meestal doen is een heleboel gedachten eraan toevoegen die heel veel onzin bevatten. We denken dan bijvoorbeeld : 'ja, ik heb al vier dagen niet gestofzuigd. Het is het echt vies. En het toilet moet ook nog gedaan worden. Mijn moeder poetst het toilet drie keer per week. Mijn moeder is bijna jarig. Ik moet nog een cadeautje voor haar kopen. Misschien bestel ik wel een kookboek voor haar online. Ik wil daar ook wel eens iets uit maken. Wat zouden we eten vanavond? …'

Maakt al dat geratel je leven beter? Ik denk het niet. Je verspilt je energie en ondertussen vliegt het leven aan je voorbij.

Gedachten leren opmerken

Je kunt jezelf trainen om gedachten gewoon op te merken zonder in te gaan op de inhoud ervan. Probeer het komende uur eens om je gedachten op te merken. Dus telkens als je je bewust wordt van een gedachte, zeg je tegen jezelf 'gedachte'. Dat is alles. Dit noemen we labelen of etiketteren van gedachten.

Je zal merken dat gedachten blijven komen, maar dat je er niet mee aan de slag hoeft te gaan. Dit geeft jou ruimte en vrijheid. Je voelt meer rust en er blijft meer energie over om je leven écht te ervaren, in plaats van er steeds over na te denken.

Je kunt je gedachten ook voorstellen als wolken in de lucht die voorbijdrijven. Ze komen en ze gaan, zonder dat je eraan vastklampt.

Probeer het maar eens uit!

Mediteren met gedachten

Het is ook mogelijk om via meditatie jezelf te trainen om anders om te gaan met al die gedachten.

Met de volgende meditatie oefen je om je gedachten te laten komen en gaan, alsof het auto's zijn die voor je huis langsrijden.

Het zal je geest af en toe lukken om je mee te nemen in één van die wagens. Dat is heel normaal en natuurlijk! Verwacht niet dat je voortdurend volledig geconcentreerd kunt zijn. Zodra je je realiseert dat je meegenomen werd, richt je je aandacht even op je ademhaling en observeer je daarna terug je gedachten.

Ik ben erg benieuwd naar jouw inzichten, verhalen en vragen over dit onderwerp.

Jouw comments leveren mij en anderen weer mooie inzichten, dus laat iets achter :-)

bottom of page