top of page

Zacht werken en daardoor uit je ratrace stappen


Zacht werken - wat is dát nu weer?! ​​

Wel, het is het tegenovergestelde van hard werken.

Je krijgt meer gedaan in minder tijd. Je werkt ontspannen, bent altijd fit én hebt tijd en energie om je vele goede ideeën uit te werken.

Ontdek hoe je de switch maakt van hard werken naar zacht werken.

Ik voel me geleefd.

Herken je dit? Dat je je geleefd voelt? Of misschien herken je je in één van deze situaties of iets wat erop lijkt:

  • Je komt uitgeput thuis van je werk en wil alleen nog maar in de zetel ploffen en zappen. Van je hobby's komt niks terecht, voor vrienden heb je geen tijd.

  • Je agenda staat vol dingen die 'moeten' gebeuren. Je hebt het gevoel dat je de hele dag brandjes aan het blussen bent, terwijl je het liefst wil werken aan de grote lijnen van je project of opdracht. Je voelt je daardoor gevangen, beklemd, benauwd.

  • Je hebt veel ideeën, maar geen tijd om die uit te werken.

  • Als je een keer even niks doet, voel je je meteen schuldig. Je zoekt altijd naar dingen om te doen, om je nuttig te maken en niet te luieren.

  • Tijdens het ontbijt of de lunch check je alvast je mails en social media, want dat geeft je het gevoel efficiënt te werken.

Je bent niet de enige!

Sterker nog, bijna iedereen werkt hard. Dat is de norm: altijd maar rennen, draven en nuttige dingen doen. Want anders voel je je nutteloos, lui, leeg en inefficiënt. Niks doen is dan ook lastig voor veel mensen. Hard werken is dus eigenlijk een verslaving geworden.

Het kan anders!

Gelukkig is er een manier om daarvan af te kicken: door te leren zacht te werken. Dat is verslavend leuk!

In een wereld waarin velen het druk hebben, zich vaak moeten haasten en overvolle agenda's koesteren, pleit bedrijfskundige Ellen de Lange-Ros voor zacht werken. Hard werken is uit, stelt zij. In haar roman Een zaak van zacht werken introduceert ze het begrip ‘zacht werken’.

Zacht werken is het tegenovergestelde van je haasten, taken afraffelen, dubbele afspraken in agenda’s en slecht voorbereide vergaderingen vanwege een chronisch tijdgebrek. Wie zacht werkt, gaat geïnspireerd aan de slag met zijn of haar talenten, en begint met de energie die er is, in plaats van met een achterstand van oververmoeidheid door alles wat móét.

Dit boek vertelt in een romanvorm het verhaal van drie drukke ondernemers die succesvol zijn maar daardoor altijd hard werken en altijd té druk zijn. Anna, Joris en Orlando hebben het lastig. Ze werken hard als zelfstandige, manager en creatieve winkelier, maar komen tijd tekort en zijn altijd druk. Op een avond belanden ze samen bij het rockconcert van zanger David en zijn muzikale begeleider Robin. Hoewel Robin verreweg de jongste van het stel is, kan hij de anderen veel leren. Want hij heeft alle tijd. Altijd. Maar wat doet hij anders? In een serie van vijf lessen deelt Robin zijn tips voor zacht werken met de anderen. Manager Joris haalt verrassende resultaten, zanger David is kritisch, zelfstandige Anna ontdekt een andere manier van werken en Orlando had nooit gedroomd dat…

Het verhaal leest makkelijk en de personages en situaties zijn heel herkenbaar. Wat ik interessant vind zijn de opdrachten aan het einde van elk hoofdstuk die je aan het denken zetten. De schrijfster dwingt je als het ware om stil te staan bij en bewust te worden van je manier van leven en werken. En ze geeft je ook inzichten hoe het anders kan.

Vijf lessen

Ik beschrijf hieronder heel kort de stappen die in het boek zijn uitgewerkt.

STAP 1: TIJD MAKEN

Tijd die verrassend genoeg vrij blijkt te komen als je je níet druk maakt. Eén ding tegelijk doen en grote klussen opknippen. Meer in het nú leven dan terugkijken op het verleden of plannen maken voor de toekomst. Je leert de afleiders die je gebruikt om het nu te ontvluchten herkennen en je aandacht en intuïtie versterken.

STAP 2: HARD OF ZACHT WERKEN

Bewustwording van je energieniveau over de dag heen. Wat kost je energie en waar krijg je energie van? Hoe luister je naar het stemmetje in je hoofd dat je waarschuwt uit angst omdat je uit je comfortzone dreigt te stappen en naar je voorgevoel dat het allemaal goed komt?

Als je zacht gaat werken dan ontdek je dat toeval een belangrijke rol gaat spelen. Je ontmoet spontaan mensen die je verder helpen, of vindt precies wat je nodig hebt.

STAP 3: DROOM JE DROMEN

Dromen of wensen zijn belangrijk. Ze geven richting aan wat je in je leven wilt realiseren. Het gaat er niet om dat je nu al weet hoe je die dromen kunt realiseren. Je begint met een kleine actie, een eerste stap. Al doende pas je je koers weer aan. En hou het toeval in de gaten!

STAP 4: VAN ZOMBIE NAAR BEWUSTE BOUWER

Herken zombiegedrag bij jezelf. Wanneer ben je moe, lamlendig of hyperactief? Deze zombiemomenten versla je door vaker dingen te doen waarvan je energieniveau stijgt.

Gebruik je energie om te bouwen. Begin met bouwen door een eerste kleine stap te zetten. Als je gaat bouwen dan zul je fouten maken. Goede fouten.

Goede fouten zijn fouten die je maakt omdat je nieuwe dingen doet. Zoals een kind dat net leert lopen nog vaak valt: vallen en opstaan. Slechte fouten maak je uit haast of omdat je laks, lui, gemakzuchtig of slordig bent.

STAP 5: SCHAARSTE OF OVERVLOED

Schaarste en overvloed zijn als twee kanten van een munt. Allebei aanwezig. Of zoals het glas melk: half gevuld of juist half leeg? Een beetje omdenken in het begin.

Als je leeft vanuit overvloed, ervaar je het leven anders en heb je meer oog voor alle mogelijkheden die er zijn.

Je energie laat je feilloos voelen of je zacht werkt. Als het klopt, voel je de energie stromen. Je kunt dan wel moe zijn, maar bent dan ook voldaan. Als het niet klopt, wordt werken zwoegen, sleur en een last.

De auteur

Dr. ir. Ellen de Lange-Ros helpt ondernemers en zelfstandigen sneller te groeien. Ze schreef het boek Een zaak van fans over online marketing en goed geld verdienen. Toen ze zag dat veel ondernemers niet alleen een gebrek aan klanten hebben, maar ook aan tijd, schreef ze dit tweede boek, over tijd maken en zacht werken.

Ellen promoveerde aan de Universiteit Twente en werkte in verschillende functies bij KPN. Ze startte in 2006 haar eigen bedrijf Faxion. Op haar blog De Glazenwasser geeft ze gratis advies over helder zicht op je klanten, groei, tijd maken en zacht werken.

Zelf lezen?

Een zaak van zacht werken

Uitgever: Faxion

Ik ben erg benieuwd naar jouw inzichten, verhalen en vragen over dit onderwerp.

Jouw comments leveren mij en anderen weer mooie inzichten, dus laat iets achter :-)

bottom of page