top of page

Sankalpa: practicen en leven met een intentie


Yoga beoefenen zonder intentie is als een schip zonder roer.. het kan overal terecht komen.

En dat geldt ook voor je leven. Een intentie is als een kompas of een GPS en zorgt ervoor dat je de goede kant op blijft gaan.

Een intentie, Sankalpa in het Sanskriet, zorgt voor meer diepgang in je yoga practice én in je leven!

In deze blog vertel ik je graag waarom een Sankalpa zo waardevol is.

Sankalpa: yoga beoefenen met een intentie

De eerste keer dat mijn yoga leraar aan het begin van de les de instructie gaf om een Sankalpa te formuleren, wist ik eerlijk gezegd niet zo goed wat ik moest doen.

Het formuleren van een intentie is niet noodzakelijk om een fijne yoga-ervaring te hebben, maar het voegt wel iets extra toe. Het is een manier om je yogasessie extra focus of richting te geven.

Bij het zoeken naar de juiste intentie is het niet zozeer belangrijk wat je doet, of hoe je het doet. Stel jezelf in plaats daarvan de vraag waarom je iets doet. Focus je op de vraag waarom je yoga beoefent, en waarom je dat doet op jouw manier.

Door jezelf regelmatig te herinneren aan jouw intenties, blijf je richting houden. Je zult daardoor na verloop van tijd veel grotere resultaten boeken, dan wanneer je zonder sturing en richting van alles een beetje doet.

Denk voordat je je yogamatje weer verlaat, na de savasana of meditatie, nog even aan de intentie die je aan het begin had geformuleerd. Neem de tijd om je weer toe te wijden aan die intentie.

Swami Satyananada benadrukt in zijn boek 'Yoga Nidra' dat lichaam en geest specifiek aan het eind van je yogasessie erg ontspannen en open is voor je intenties: “When you plant the seed of your intention at the right time in your yoga practice it has the chance to take root and work on the subconscious layers of your mind.”

Leven met een intentie

Kalenzo en ik hebben de Sankalpa uit de yogalessen uitgebreid naar ons dagelijkse leven. We doen dit door elke ochtend onze intenties voor de dag te formuleren. We vragen ons elk af met welke kwaliteit we de dag willen doorbrengen, aan welke waarden we aandacht willen geven. Dit geeft meer diepgang aan onze dagelijkse activiteiten en bepaalt onze focus.

Een intentie bepaalt namelijk waar je aandacht naartoe gaat. En waar je aandacht naartoe gaat, gaat ook je energie naartoe.

En dat waar je je energie in steekt, zal sterker worden en zich verder ontwikkelen, openbloeien... . Let dus vooral op dat jouw intenties positief geformuleerd worden. Dus door mooie en krachtige intenties te plaatsen werk je aan een mooiere versie van jezelf en de wereld om je heen.

INTENTIE -> AANDACHT -> ENERGIE -> GROEI

Intenties zorgen voor sturing in je leven. Je neemt het roer van het schip in handen en jij bepaalt de richting waar het schip naartoe vaart. Je bepaalt zelf hoe je in het leven wilt staan en wat je wilt bereiken. Door je intenties duidelijk te krijgen, zullen je denken en handelen hiermee in overeenstemming zijn. Je gaat je intentie ‘belichamen’, waardoor je leven automatisch in deze richting zal evolueren.

Dus in plaats van eens per jaar met een goed voornemen te komen, kun je elke dag je voornemen versterken door je Sankalpa of je intentie te plaatsen.

Hoe plaats je een intentie?

  • Formuleer je intentie op een positieve manier: richt je op de energie die je in je leven wilt brengen, in plaats van iets dat je niet in je leven wilt hebben. Zeg bijvoorbeeld ‘vergeving’ in plaats van ‘minder woede vasthouden’. Andere kwaliteiten waar je aan zou kunnen denken zijn: genietend, compassievol, dankbaar, zachtaardig, zelfverzekerd, zelfliefde, mild of ontvankelijk ... .

  • Kies een intentie die je makkelijk kunt blijven herhalen tegen jezelf. Word niet gefrustreerd als je je realiseert dat je al een tijdje niet aan die intentie dacht; herinner jezelf er gewoon weer aan, keer op keer.

  • Besteed niet te veel tijd aan geforceerd de ‘beste’ intentie bedenken. Het hoeft niet perfect te zijn. Laat je intentie vanuit het hart naar boven komen, in plaats van uit het hoofd.

  • Er is een verschil tussen een intentie in gedachten nemen en een doel stellen. Een intentie richt zich op een kwaliteit die je in je leven wilt brengen en laat het resultaat los. Je creëert een openheid zodat het zich op één of andere manier kan manifesteren. Een doel richt zich op een uitkomst in de toekomst, waarbij het resultaat vastligt. Vaak krijg je bij een zuivere intentie meer als wat je voor jezelf kan voorstellen.

  • Blijf jezelf tijdens de dag er steeds weer aan herinneren welke kwaliteit je wilde ontwikkelen, welke energie je wilde creëren. Hierdoor word je je op den duur meer bewust van de keuze die je hebt in waar je aandacht naartoe gaat. Een intentie maakt je zelfbewuster.

  • Je kan het ook opschrijven aan het begin van de dag. Het leuke eraan is dat het bewust of onbewust blijft verder werken en dat je op het einde van de dag even kan terugblikken wat de dag jou gebracht heeft.

TIP :

Probeer iedere ochtend aandacht te besteden aan je intenties. Sta stil bij wie je wilt zijn, wat je wilt uitstralen of belichamen Het eind van je meditatie is een perfect moment om stil te staan bij je intenties. Door deze aan het begin van de dag te doen, start je iedere dag met de juiste mindset voor een mooier leven.

Stel je eens voor welke positieve impact we op de wereld kunnen hebben, als we iedere dag weer met mooie intenties de dag beginnen...

Follow the sun

Het liedje ‘Follow the Sun’ van Xavier Rudd zorgt iedere keer voor een glimlach op mijn gezicht. Het herinnert mij aan mijn waarden : koester het moment, je bent precies daar waar je hoort te zijn, adem met aandacht, luister naar je intuïtie en wees bewust van je intenties.

Breathe, breathe in the air Set your intentions Dream with care Tomorrow is a new day for everyone, Brand new moon, brand new sun

Ik ben erg benieuwd naar jouw intenties!

Jouw comments leveren mij en anderen weer mooie inzichten, dus laat iets achter :-)

bottom of page